Armata Ucrainei are dreptul legitim să comită atacuri pe teritoriul Rusiei

„Nu am detalii, nu am de gând să fac speculaţii despre caracterul atacurilor cu dronă din Moscova, dar mă refer la aspecte mai generale, mai degrabă decât la acest incident specific”, a spus, marți, James Claverly în timpul vizitei sale din Estonia, potrivit inews.co.uk.

Potrivit spuselor sale, Ucraina are dreptul legitim de a se apăra, are dreptul legitim de a face acest lucru în interiorul propriilor frontiere şi dreptul de a proiecta forţă dincolo de frontierele sale „pentru a submina capacitatea Rusiei de a proiecta forţă” pe teritoriul ei.

„Deci, obiectivele militare legitime dincolo de frontierele Ucrainei fac parte din dreptul Ucrainei la autoapărare și trebuie să recunoaştem acest lucru.

Acest lucru nu înseamnă că eu am o evaluare specifică asupra atacurilor de la Moscova, dar, în termeni generali, obiectivele militare dincolo de frontierele proprii sunt recunoscute internaţional ca fiind legitime pentru autoapărare”, a adăugat oficialul britanic.

SUA nu susțin atacurile armatei Ucrainei asupra Rusiei

Declarațiile sale se opun poziţiei adoptată de Administraţiei Biden, care a reiterat, marţi, că nu susţine atacurile armatei Ucrainei asupra Rusiei.

Anunțul SUA a fost făcut la câteva ore distanță după ce președintele Rusiei, Vladimir Putin, a zis că a avut loc cel mai mare atac cu drone efectuat vreodată de armata Ucrainei asupra Moscovei, fiind o încercare de a speria și de a provoca Kremlinul. Potrivit spuselor sale, soldații ucraineni au atacat Moscova cu drone pentru că, zilele trecută, armata Rusiei a lovit sediul Serviciilor Militare de Informaţii din Ucraina.

„Atacând Moscova cu drone, Kievul încercă să intimideze cetăţenii ruşi şi să provoace un răspuns similar din partea conducerii ruse”, a declarat, marți, Vladimir Putin în cadrul unei vizite de lucru la Centrul Cultural Zotov din Moscova.

Acesta a precizat, de altfel, că sistemul de apărare aeriană al Rusiei a funcţionat „fără probleme, în mod satisfăcător”, chiar dacă „mai este ceva de lucru la el”.

„Acesta este un semn clar de activitate teroristă”, a spus Vladimir Putin.

Conform spuselor sale, alte amenințări aduse de către Kiev la adresa Moscovei ar fi „încercări de a întrerupe activitatea la centrala nucleară din Zaporojie” şi „de a folosi unele dispozitive legate de industria nucleară”.