Armata Ucrainei a atacat un oraş din Rusia

Joi, 18 mai 2023, cel puţin două persoane au fost ucise în urma atacului armatei Ucrainei asupra oraşului rusesc Belgorod, situat lângă frontiera ruso-ucraineană.

De altfel, potrivit informațiilor transmise de guvernatorul interimar al regiunii rusești Belgorod, Vyacheslav Gladkov, citat de agenția de presă TASS, un om a fost grav rănit în urma atacului armat asupra satului rusesc Nijnee Berezovo.

În urmă cu trei luni, guvernatorul regiunii Belgorod a afirma că, de la declanşarea ofensivei ruse împotriva Ucrainei, 25 de persoane au fost ucise şi alte aproape 100 au fost rănite în total în bombardamente ucrainene asupra regiunii.

Localităţi şi infrastructuri din regiunea Belgorod sunt vizate regulat de bombardamente atribuite de Moscova armatei ucrainene. Totuşi, Ucraina nu revendică niciodată aceste atacuri.

Rusia este pregătită să asculte propunerile de pace ale Ucrainei

Atacul respectiv a avut loc la scurt timp după ce purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunțat că Rusia este dispusă să asculte cu „mare atenţie” orice propunere de pace formulată de oficialii ucraineni.

Rusia este dispusă să asculte cu mare atenţie orice propunere care contribuie la soluţionarea situaţiei din Ucraina”, a declarat, joi, Dmitri Peskov în cadrul unei conferințe de presă.

Acesta a precizat, totodată, că preşedintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, a informat că Africa consideră că este necesar „să aibă un cuvânt de spus în eforturile internaţionale de soluţionare a situaţiei binecunoscute din Ucraina.” În acest sens, un grup de state africane va trimite o delegaţie la Moscova în curând.

Rusia vrea să asculte propunerile de pace formulate de Brazilia și statele africane

Cu o zi în urmă, ministrul Afacerilor Externe din Rusia, Serghei Lavrov, a recunoscut că țara sa nu cunoaşte detaliile propunerilor de pace formulate de statele africane şi de Brazilia, însă este dispusă să le studieze, spre deosebire de Occident, care acceptă doar planul de pace formulat de Guvernul de la Kievul.

„Există şi alte iniţiative de pace, cea a Braziliei, sau a preşedintelui Africii de Sud. În ambele cazuri vom răspunde apelurilor din partea prietenilor noştri latino-americani şi africani ale căror propuneri suntem dispuşi să le studiem.

Este vorba despre iniţiative generate de dorinţa sinceră de a ajuta la stabilizarea ordinii mondiale, dar deocamdată, spre deosebire de (iniţiativa) vecinilor chinezi, nu am primit vreun document din partea brazilienilor şi nici din partea sud-africanilor.

Ne interesează să transmitem logica noastră unui număr cât mai mare dintre partenerii noştri de pe toate continentele. Rusia este deschisă contactelor atunci când (partenerii săi) vor fi pregătiţi”, a spus, miercuri, Serghei Lavrov în cadrul unei conferințe de presă.