Anunțul a fost făcut chiar de Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie. Aceasta a anunțat că a semnat un ordin prin care a retras acreditarea Şcolii doctorale de la Academia de Poliţie ”Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti.

Totodată, aceasta a mai precizat că decizia a fost luată în urma unui raport al Consiliului de Etică şi de Management Universitar.

„În urma raportului Consiliului de Etică şi de Management Universitar, am realizat un ordin de ministru prin care am retras acreditarea Şcolii doctorale de la Academia de Poliţie ‘Alexandru Ioan Cuza’ din Bucureşti”, a informat ministrul Educaţiei.

Monica Anisie a făcut anunțul chiar în timpul participării, la Biblioteca Centrală Universitară la lansarea procesului de consultare publică pentru elaborarea Strategiei privind digitalizarea Educaţiei.

Prima universitate din țară

Astfel, conform deciziei luate de Ministerul Educației, Academia de Poliție “Alexandru Ioan Cuza” devine prima universitate din țară care pierde dreptul de a mai acorda titluri de doctor ca efect al unei serii de cinci sancțiuni primite pentru repetate încălcări ale eticii și integrității academice.

Este pentru prima oară când un organism de control al Ministerului Educației, mai exact Consiliului de Etică și Management Universitar (CEMU), propune retragerea acreditării unor școli doctorale, motivul fiind „încălcarea gravă și în mod repetat a standardelor de calitate și etică profesională”.

În același timp, este tot prima oară când Ministerul Educației aplică o astfel de sancțiune, cea mai dură care se poate lua împotriva unei școli doctorale.

De menționat este faptul că Academia de Poliție “Alexandru Ioan Cuza” a acordat, începând cu anul 1995, 683 de titluri de doctor.