O adresă trimisă de către Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti către toţi directorii de şcoli din Capitală indică faptul că toţi elevii şi profesorii din Bucureşti trebuie să-şi modifice “urgent” parolele folosite pentru platformele de învăţare online, în urma unui atac informatic.

Totul vine ca urmare a accesului ilegal la conturile de acces la aplicaţii din partea unor persoane necunoscute, se arată în adresa ISMB.

Inspectoratul cere măsuri urgente din partea şcolilor, a elevilor şi a profesorilor, semnalând că mai multe şcoli au sesizat deja “imixtiuni” în orele online. Persoane necunoscute au postat diferite mesaje, au înregistrat profesorii care predau la orele respective și chiar au restricționat accesul cadrelor didactice la aplicația de școala online, transmite ISMB, potrivit EduPedu.ro.

Şcolile şi grădiniţele din Capitală au trecut, începând de marţi, la cursurile desfăşurate integral online, având în vedere că Bucureştiul a depăşit o rată de infectare de 3 la mia de locuitori.

Mesajul integral al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti    

“Având în vedere faptul că în ultima perioadă mai multe unități școlare au sesizat imixtiuni în activitățile de predare realizate în sistemul online, constând în aceea că persoane necunoscute au accesat ilegal codurile de acces la aplicațiile utilizate, postând diferite mesaje, înregistrând prelegerile profesorilor sau chiar restricționat accesul acestora la aplicație, solicităm a fi adoptate urgent următoarele măsuri:

  • Veți solicita cadrelor didactice și elevilor schimbarea parolei de acces pentru platformele online pe care le utilizează, pentru a evita accesare a conturilor de către persoane neautorizate care au avut acces la contul generat inițial de personalul IT;
  • Cadrele didactice vor informa elevii și părinții cu privire la riscurile la care se supun în condițiile în care furnizează persoanelor neautorizate, datele conturilor de acces la platformele online pe care le utilizează. Accesul ilegal la un sistem informatic constituie infracțiune și se pedepsește conform legii.
  • Orice imixtiune în procesul de învățământ, va fi semnalată în cel mai scurt timp atât Inspectoratului școlar al Municipiului București la adresa de mail [email protected], cât și Poliției.”