Ministerul Afacerilor Externe monitorizează cu atenție situația din Israel, amintind ataşamentul faţă de valorile dreptului internaţional.

MAE regretă profund toate pierderile de vieţi înregistrate în ultimele zile în rândul populaţiei civile din zona de conflict.

Ministerul Afacerilor Externe monitorizează cu atenție situația din Israel. A fost creat un Task Force

Ministerul Afacerilor Externe – MAE a anunțat că, din dispoziţia ministrului Bogdan Aurescu, a fost constituit, la nivelul instituţiei, un Task Force care s-a întrunit de urgenţă pentru ”monitorizarea permanentă şi evaluarea situaţiei din Israel”.

Acest Task Force va identifica principalele direcţii de acţiune menite să sprijine cetăţenii români şi membrii de familie ai acestora care se află în zona afectată de conflict.

Astfel, MAE urmăreşte îndeaproape evoluţia situaţiei din Israel şi condamnă cu fermitate tirurile de rachetă lansate din Fâşia Gaza, care vizează zone civile locuite din Israel, se arată într-un comunicat de presă.

Până la acest moment, misiunile diplomatice ale României la Tel Aviv şi Ramallah nu au primit nicio solicitare de asistenţă consulară din partea cetăţenilor români, arată sursa citată.

”Ministerul Afacerilor Externe păstrează evoluţiile din teren în atenţia sa prioritară şi este pregătit să acorde asistenţă consulară în caz de necesitate.

Totodată, MAE recomandă cetăţenilor români din regiune să manifeste atenţie şi vigilenţă sporite, precum şi precauţie, cu evitarea zonelor declarate în stare de urgenţă”, atrage atenția MAE.

Deteriorarea gravă a situaţiei de securitate din regiune

În comunicat se arată că MAE regretă profund toate pierderile de vieţi înregistrate în ultimele zile în rândul populaţiei civile, cu sublinierea că acestea trebuind evitate cu orice preţ.

”Aceste evoluţii au potenţialul de a deteriora grav situaţia de securitate din regiune, fiind necesară evitarea unei escaladări suplimentare a tensiunilor. Realizarea unei păci durabile în regiune rămâne un obiectiv esenţial.

În acest sens, România aminteşte ataşamentul faţă de valorile dreptului internaţional şi reiterează susţinerea pentru implementarea soluţiei celor două state, Israel şi Palestina, care să coexiste în pace şi securitate ca singura opţiune viabilă de natură să răspundă aspiraţiilor legitime ale părţilor”, se spune în comunicat.

MAE aminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah: +970-(0) 59 201 3761, precum şi la numerele de telefon ale Ambasadei României la Tel Aviv: +972 3 529 0613; +972 3 5244644; +972 3 5242482, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al Ambasadei României la Tel Aviv: +972 54 5643279.

Sursa foto: MAE.