Mai mulți militari ucraineni au provocat groază în rândul românilor. Totul s-a petrecut într-un loc sfânt. Mai exact, dintr-o mănăstire din Cernăuţi. Aici, zeci de militari ucraineni au încercuit o mănăstire a etnicilor români din regiune.

Militarii care au refuzat să se legitimeze. Reacția lor a provocat reacţia stareţului şi a enoriaşilor. Aceștia au acuzat un abuz din partea autorităţilor.

În clipa în care au pătruns respectivii militari ucraineni, în mănăstire se află peste 400 de copii orfani. Majoritatea erau cu dizabilităţi sau boli foarte grave.

Militari ucraineni înarmați în mănăstire

Enoriaşii mânăstirii Bănceni s-au simţit ameninţaţi de prezenţa militarilor înarmaţi. Șeful lor ar fi refuzat să răspundă întrebărilor adresate de Preasfinţitului Longhin.

„Haideţi, explicaţi lumii de ce aţi venit? Ce vreţi de la noi? Suntem oameni simpli! Ce vreţi de la noi? Nu avem jurişti, nu avem avocaţi, nu stăm de vorbă cu nimeni! Chemaţi avocaţi din Cernăuţi, Kiev, din America, România! Să vină avocaţii aici, să vadă. Ce-i bătaia asta de joc?!”, a strigat acesta.

Întrebările stareţului au rămas tot fără răspuns din partea zecilor de militari ucraineni prezenți. I s-a oferit doar explicația că desfăşurarea de forţe este pentru protecţia mânăstirii.

Se încearcă testarea loialității stareţului

Trebuie spus că aceasta nu este prima acţiune de acest tip provocată de autorităţile ucrainene. Enoriaşii cred că prin aceste intervenţii este testată loialitatea stareţului faţă de autorităţile ucrainene.

Asta pentru că Biserica Ortodoxă Ucraineană din care face parte şi mănăstirea Bănceni ţine canonic de Patriarhia Moscovei.

De la începutul conflictului, Preasfinţitul Longhin l-a criticat dur pe Kiril, Patriarhul Rusiei. Acestuia i s-a reproșat vărsarea de sânge ortodox.

Militarii au încercat să verifice documentele și oamenii

Stareţul a ținut să arate, totuși, care este cea mai mare dovadă a loialităţii sale. El a exemplificat prin faptul că tinerii care au fost adoptaţi de el au ajuns pe front. Aceștia luptă chiar acum împotriva forțelor ruse coordonate de Vladimir Putin.

Situația tensionată a fost prezentată în ultimele ore. Uniunea Jurnaliştilor Ortodocşi a arătat că forțele de securitate ucrainene au încercuit joi, 9 noiembrie Mănăstirea Banceni din regiunea Cernăuți. Respectivii militari ucraineni au încercat să intre pe teritoriul așezământului monahal pentru a „verifica documentele și oamenii”.

Preoții și credincioșii au blocat accesul în lăcașul de cult

Potrivit reprezentanților bisericii, autoritățile au cerut să fie lăsate să intre pe teritoriul mănăstirii. Motivul ar fi fost legat de verificarea documentelor mănăstirii. Totodată, s-a dorit identificarea persoanelor aflate acolo.

Strana.ua a menționat că preoții și credincioșii nu i-au lăsat pe militari să intre pe teritoriul mănăstirii din Cernăuți. Asta pentru că nu a fost indicat motivele vizitei. În pus, nu s-au prezentat documente care să le ateste dreptul de a inspecta biserica.