Fostul primar al comunei Mahala, Elena Nandriş, le-a cerut autorităţilor române să se implice mai mult în apărarea intereselor populaţiei de etnie română din regiunea Cernăuţi.

Unul dintre cei mai importanţi lideri ai comunităţii româneşti din Ucraina şi-a manifestat îngrijorarea faţă de aplicarea noii Legi a învăţământului, care prevede restrângerea drepturilor minorităţilor în şcoli.

Noi reguli pentru minoritățile din Ucraina

Noul act normativ impune şcolilor cu predare în limba minorităţilor să introducă, treptat, ore în limba ucraineană.

„Eu cred că Guvernul României ar trebui să se implice mai insistent în apărarea limbii noastre române, pentru că noi o pierdem şi nouă ne pare foarte rău. Noi iubim limba noastră, noi ne zbatem pentru limba noastră, noi o preţuim mai mult decât voi acolo.

Noi am spus totdeauna: vrem să vorbim, vrem să cântăm şi să ne rugăm în limba noastră. Noi vorbim în limba strămoşilor noştri de ani de zile.

Astăzi sunt 551 de ani de când suntem români. Şi acum, în câţiva ani, distrugem totul. Ne doare foarte mult. Mulţi din România nu înţeleg asta. E durere când îţi pierzi limba. Noi aici nu avem putere să facem ceva. Legea merge mai departe. Nu au cedat nicio literă din lege”, a declarat Elena Nandriş.

Copiii români vor învăța în ucraineană

În comuna Mahala sunt două licee, unul cu 411 elevi şi celălalt cu 320 de elevi. În aceste instituții cursurile se predau exclusiv în limba română.

Cu toate acestea, începând cu anul şcolar viitor, lucrurile se vor schimba. Predarea în ucraineană va deveni obligatorie din clasa a V-a.

Astfel, în primul an de gimnaziu, elevii trebuie să înveţe minimum 20% din materii în ucraineană, procentul crescând până la 80% în ultimii doi ani de liceu.

„Ni s-a pus problema, după lege, ca începând cu clasa a cincea să introducem obiecte în limba ucraineană, în limita procentajului stabilit de lege şi, începând de anul viitor, la clasa a cincea trebuie să avem obiecte în ucraineană cel puţin 20%”, a declarat directorul Liceului ”Gheorghe Nandriş”, Ina Nica, potrivit Agerpres.

Şcolile minorităţilor naţionale din Ucraina, care vorbesc într-o limbă a Uniunii Europene, ar trebui să introducă treptat limba ucraineană începând cu septembrie 2023.

Minoritățile trebuie să aibă dreptul să învețe în limba maternă

Analistul ucrainean de origine română Serghei Hacman a declarat că orice cetăţean al Ucrainei are obligaţia de a cunoaşte limba oficială a statului. Cu toate acestea, specialistul este de părere că minorităţile ar trebui să aibă dreptul de a învăţa în limba maternă.

„Atunci când vorbim de educaţie, vorbim de drepturile unei persoane pe două nivele: dreptul lui ca minoritate şi dreptul lui ca şi cetăţean al unui stat. Este normal când este un echilibru în aceste drepturi, fără exagerare într-o parte sau în alta.

Când exagerăm într-o parte, noi formăm o persoană care nu se poate dezvolta în statul în care el stă, dacă nu învaţă limba ţării acelui stat, iar în cealaltă parte, el îşi pierde identitatea, dacă nu are dreptul de a învăţa în limba maternă”, a precizat analistul.