Loc unic în România! Dumnezeu a binecuvântat județul Alba

Loc unic în România! Dumnezeu a binecuvântat județul Alba prin Mănăstirea Râmeț. Mănăstirea Râmeț este supranumită „Grădina Raiului din Apuseni”.

Este un obiectiv turistic situat în Munții Apuseni, județul Alba. Din „Grădina Raiului din Apuseni” se pot observa păduri dese și pâraie limpezi.

Lăcaşul de cult este aşezat în valea îngustă şi stâncoasă săpată de apa Geoagiului în Munţii Trascăului. Este dominată de pereţi de calcar, ce se ridică de o parte şi de alta a văii.

Mănăstirea Râmeț atrage oameni din întreaga lume, oameni care doresc să-și îmbogățească viața duhovnicească, să găsească liniște interioară și să se împace cu Dumnezeu. Mănăstirea Râmeț este un loc de reflecție.

Grădina Raiului din Apuseni
SURSA FOTO: Facebook
Grădina Raiului din Apuseni
SURSA FOTO: Facebook

Mănăstirea Râmeț – „Grădina Raiului din Apuseni”

Mănăstirea Râmeţ este o mănăstire de maici. Se află în județul Alba, comuna Râmeţ, satul Valea Mănăstirii. Inițial, a fost mănăstire de călugări.

Este una dintre cele mai vechi mănăstiri ortodoxe din Transilvania. Prima dată certă este anul 1376. Toponimul Râmeţ ar deriva de la „Eremit”, ce înseamnă „pustnic”. A fost întemeiată de călugării retraşi în sihăstrie la adăpostul stâncilor.

În anul 1506, mănăstirea a fost luată sub ocrotirea domnitorului Radu Vodă al Ţării Româneşti, care a primit de la Regele Vladislav moşia de la Stremţ în Ținutul Râmeţilor. Mănăstirea a fost ocrotită şi îngrijită de familii boiereşti. Ea s-a aflat și sub protecţia lui Matei Corvin şi a lui Mihai Viteazu.

Mănăstirea Râmeț a fost distrusă din cauza faptului că localnicii au participat la răscoala organizată de Horea, Cloşca şi Crişan în anul 1785. În anul 1792, însă, a fost refăcută. Ea s-a redeschis în anul 1940, iar în anul 1955 sinodul a hotărât transformarea ei în mănăstire de maici.

În anul 1959, a fost desfiinţată de comunişti, dar maicile au reveni acolo în anul 1962, sub „acoperirea” unei secţii de covoare, care funcţionează şi acum.