Marcel Ciolacu a reacționat dur față de decizia ca toate internările și programările operațiilor care nu sunt urgente se suspendă pentru o perioadă de 30 de zile.

„Suspendarea internărilor și operațiilor pentru pacienții care nu sunt cazuri de urgență este o crimă! Iar efectele vor fi dramatice și pe termen lung: vorbim despre condamnarea la moarte cu premeditare a mii de români!

N-a fost suficient că, de un an și jumătate încoace, zeci de mii de pacienții cronici, în special cei din zona de oncologie, n-au avut acces la tratamente sau diagnostic. Iar rezultatul a fost că 88% dintre bolnavii de cancer trataţi în România în 2019 au murit într-un singur an. Acum, au anulat, practic, dreptul la sănătate al tuturor românilor, drept prevăzut în Constituție!”, a scris liderul PSD pe Facebook.

El este de părere că șefii Senatului și ai Camerei Deputaților trebuie să intervină de urgență.

„Orban și Dragu, convocați urgent ședința conducerii Parlamentului că să putem anula această decizie aberantă luată de Cîțu, în ultimele ore ale guvernării sale eșuate!”, a punctat Marcel Ciolacu.

Decizia care i-a provocat revolta lui Ciolacu

Toate internările și programările operațiilor care nu sunt urgente se suspendă pentru o perioadă de 30 de zile. Femeile însărcinate care au nevoie de control, bolnavii de cancer și pacienții care au nevoie de dializă nu se încadrează în acest ordin. Cei care ajung la urgențe sunt și ei o excepție a acestui ordin.

„Situația este pentru a gestiona o situație de urgență, de dezastru, unde avem resurse mai limitate față de necesar.” a anunțat, acum câteva zile, Raed Arafat. Șeful DSU a explicat, atunci, și motivul pentru care autoritățile nu iau în considerare posibilitatea de a transporta pacienții cu coronavirus în străinătate. Acesta spune că transportarea se poate face la distanțe limitate, cu spitale din vecinătate, subliniind că este imposibil să pui un număr mare de oameni în avioane în contextul în care pacienții cu oxigen nu pot fi urcați în acestea, existând risc de incendiu sau explozie.