Detalii de ultimă oră despre medicamentele minune care vor ajuta la înfrângerea pandemiei de coronavirus!

Medicamentele anti-COVID ajung în România! Cum le vor putea obţine oamenii?

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a oferit detalii de ultimă oră despre medicamentele antivirale specifice pentru COVID-19, care ar putea ajunge şi în România la finalul lunii ianuarie.

Ministrul Rafila spune că ele vor fi eliberate, pe bază de prescripţie, însă rămâne de văzut dacă vor fi eliberate din ambulatoriile de specialitate sau vor putea fi luate de români şi din farmacii. Antiviralele vor putea fi aduse în România în baza unei autorizații pentru nevoi speciale, înainte ca ele să fie aprobate oficial la nivelul Uniunii Europene.

Pe de altă parte, Alexandru Rafila a atras atenţia că acete medicamente pot fi toxice şi nu trebuie luate de către oricine, oferind şi exemple în acest sens.

“E clar că acolo este ținta de tratament”

Aceste medicamente vor fi eliberate pe bază de prescripție şi vor fi eliberate în ambulatoriu. Acum, dacă ele vor fi eliberate de la ambulatoriile de specialitate sau în farmacii, rămâne de văzut din punct de vedere tehnic.

Astfel de medicamente au inițial, ca să putem să le aducem mai repede, nevoie de ceea ce numim “autorizație pentru nevoi speciale” – deci, înainte să fie autorizate în Uniunea Europeană, noi putem să le aducem pe această autorizație pentru nevoi speciale, și o să găsim forma cea mai potrivită încât ele să poată să fie administrate la persoanele infectate cu factori de risc, nu oricui!

Repet, ele sunt medicamente care sunt toxice; dacă ești tânăr, ai o formă ușoară, e bine să nu iei antivirale. Dar dacă, sigur, ai anumiți factori de risc care predispun către o formă complicată, atunci trebuie să poți să beneficiezi de astfel de tratament.

Trebuie să știți că peste 95% dintre decesele înregistrate în România au fost la pacienți care aveau una, două, trei sau mai multe comorbidități. Deci, e clar că acolo este ținta de tratament, încât aceste persoane să nu ajungă să aibă forme complicate”, a declarat ministrul Sănătăţii la Antena 3, potrivit Rador.

Cât vor costa medicamentele antivirale pentru COVID?

Întrebat la ce cost vor putea fi găsite aceste medicamente, Alexandru Rafila a explicat că, cel mai probabil, ele vor fi oferite în mod gratuit, însă numai persoanelor eligibile.

“Noi suntem pregătiți să le achiziționăm.

Probabil că nu vor fi medicamente care să fie cumpărate de cetățeni, ci vor fi oferite în cadrul unui program pentru cei eligibili, în mod gratuit”, a mai precizat ministrul.