Proiectul servește ca a doua fază a proiectului Solidaritate al OMS, care anul trecut a descoperit că patru medicamente antivirale comune nu au ajutat pacienții spitalizați cu COVID-19, informează Newatlas. Cele patru medicamente care nu au trecut testul sunt remdesivir, hidroxiclorochina, lopinavir/ ritonavir și interferon.

Acest proiect va investiga trei medicamente preexistente – Artesunat, Imatinib și Infliximab.

Toate cele trei medicamente testate au proprietăți antiinflamatorii, dar acționează în moduri foarte diferite.

Infliximab, de exemplu, este un tratament anticorp monoclonal conceput pentru a inhiba o proteină inflamatorie numită factor de necroză tumorală alfa. Este utilizat frecvent pentru a trata boala Crohn și artrita reumatoidă.

Cum acționează Imatinib

Imatinib este un medicament pentru cancer cunoscut sub numele de inhibitor de tirozin-kinază cu molecule mici, iar Artesunatul este un medicament antimalaric, cu efecte antiinflamatorii cunoscute.

Noua fază a proiectului Solidaritatea va fi mai mare decât predecesoarea sa din 2020, de această dată cuprinzând 600 de spitale din 52 de țări. 

Medicamentele au fost selectate de o comisie de experți grație potențialului lor de a reduce riscul decesului la pacienții cu COVID-19.

Proiectul își propune să înscrie peste 14.000 de pacienți în următoarele săptămâni și luni.„Găsirea unei terapii mai eficiente și mai accesibile pentru pacienții cu COVID-19 rămâne o nevoie acută, iar OMS este mândră să conducă acest efort global”, spune directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.