Statele Unite ale Americii, ţara cea mai afectată ce pandemia de COVID-19, fiind pe primul loc atât la numărul de infectări, cât şi la decese, se confruntă acum cu o altă infecţie mortală.

Infecţie fungică mortală, rezistentă total la medicamente

Este vorba despre Candida auris, o infecţie fungică mortală, foarte greu de tratat, care se răspândeşte prin spitalele şi azilurile din Statele Unite. Cercetătorii au găsit, pentru prima oară, cazuri de Candida auris care sunt total imune la medicamentele existente.

Această infecţie a fost descoperită pentru prima oară în Japonia, în anul 2009, iar de atunci s-a răspândit în lumea întreagă. Joi, CDC (Centru pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din Statele Unite) a anunţat că a identificat mai multe cazuri de infecţie cu această ciupercă, în două spitale din Texas şi într-un centru de îngrijire a bătrânilor din Washington D.C., relatează The New York Times.

Candida auris este foarte greu de eliminat, odată ce s-a răspândit într-o clădire, ea regăsindu-se pe chiar şi pe gălețile cu apă pentru curățenie, stativii pentru perfuzie și alte echipamente medicale.

“Dacă ați dori să evocați un scenariu de coșmar (…) acesta ar fi”

Pacienţii care sunt într-o stare bună de sănătate nu au de ce să se teamă de această ciupercă, ea fiind relativ inofensivă pentru ei. Problema uriaşă este în cazul celor grav bolnavi, a rezidenților centrelor de îngrijire pe termen lung și a persoanelor cu sisteme imunitare slăbite. Pentru toţi aceştia, Candida auris poate fi mortală.

“Dacă ați dori să evocați un scenariu de coșmar pentru un agent patogen rezistent la medicamente, acesta ar fi acel scenariu.

O infecție fungică netratabilă ar reprezenta o amenințare gravă pentru pacienții cu imunitate scăzută, beneficiarii care așteaptă sau fac transplant și pacienții cu boli critice de la Terapie Intensivă”, afirmă dr. Cornelius J. Clancy, doctor în boli infecțioase.

Rezistența a fost raportată anterior la trei pacienți din New York care erau tratați pentru Candida auris, dar oficialii din domeniul sănătății au declarat că infecțiile recent raportate au apărut la pacienții care nu primiseră niciodată medicamente antifungice.