Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, le recomandă românilor să poarte măști chirurgicale sau FFP2, în locul celor textile. Oficialul explică faptul că masca de protecție este principalul mijloc de protecţie și prevenire, alături de vaccinare, în valul cinci Omicron al pandemiei. Acesta a elaborat o serie de măsuri și recomandări pentru populaţie şi instituţii, înaintea valului cinci, transmite Digi24.

Potrivit declarației ministrului, măștile chirurgicale sau FFP2 sunt recomandate populației pentru această perioadă, având în vedere că această nouă variantă Omicron este mult mai contagioasă.

În unele țări, măștile FFP2 – care au o capacitate mai bună de filtrare, având cinci straturi – au devenit obligatorii în locurile publice încă de anul trecut. De asemenea, alte țări au recomandat populației să poarte două măști chirurgicale, una peste alta, pentru o mai bună protecție, mai scrie sursa citată.

Ce recomandă Alexandru Rafila?

Ministrul Sănătății are o serie de recomandări pentru români, pe care le enumerăm mai jos:

– Vaccinați-vă! Vaccinarea previne formele severe ale bolii;

– Respectați măsurile de distanțare, evitați aglomerațiile;

– Respectați igiena personală;

– Purtați corect masca (pe gura și pe nas);

– Testați-vă înainte de a intra în contact cu persoane vulnerabile nevaccinate. De asemenea, este important să vă testați dacă aveți simptome de COVID și să declarați acel test, în caz că este pozitiv;

– Nu vă tratați cu antibiotice care nu sunt recomandate de medic, pentru că ele pot fi toxice și pot face mai mult rău;

– În cazul în care aveți COVID sau o sănătate precară, monitorizați-vă saturația de oxigen cu ajutorul unui pulsoximetru și luați-vă temperatura.

Măștile ar putea deveni obligatorii în toată țara

Premierul Nicolae Ciucă a avut, luni, o şedinţă de lucru cu responsabilii în gestionarea pandemiei COVID-19, în cadrul căreia a fost prezentată evoluţia cazurilor de infecţie cu SARS-CoV-2 în ţară şi la nivelul Uniunii Europene şi au fost evidenţiate măsurile avute în vedere pentru a proteja sănătatea populaţiei şi pentru continuarea funcţionării şcolilor şi a sectoarelor economice.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Guvern, la şedinţă au participat miniştri şi reprezentanţi ai ministerelor Sănătăţii, Finanţelor, Justiţiei, Educaţiei, Muncii şi Solidarităţii Sociale, precum şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

„Continuarea vaccinării a fost subliniată ca fiind cea mai sigură soluţie de protejare a vieţii şi sănătăţii românilor faţă de formele grave de îmbolnăvire generate de SARS-CoV-2. Pe de altă parte, una dintre cele mai eficiente măsuri de prevenţie, care ar putea fi generalizată la nivelul întregii ţări, rămâne portul corect al măştii chirurgicale sau al altor tipuri de măşti care să respecte standardele FFP2”, se arată în comunicat.