Proiectul care urmează să fie dezbătut în cursul zilei de joi prevede aprobarea Regulamentului privind ridicarea, transportul, depozitarea şi restituirea vehiculelor staţionate neregulamentar.

Totodată, potrivit ultimelor informații, restituirea vehiculului se va face numai proprietarului/deţinătorului/utilizatorului legal al acestuia. Acesta va avea de achitat tarifele de ridicare, transport şi depozitare, în baza certificatului de înmatriculare/înregistrare în original sau a oricărui act din care să rezulte dreptul de proprietate sau folosinţă asupra vehiculului/remorcii/rulotei şi a unui act de identitate al solicitantului.

În ceea ce privește valoarea tarifelor pe care șoferii ale căror mașini vor fi ridicate, acestea ajung până la 500 de lei, iar în funcție de zilele în care mașina va sta la depozitare, acestea pot depăși chiar și 1.000 de lei.

Astfel, tarifele de ridicare sunt de 200 de lei pentru vehicule cu masa maxim autorizată de până la 5 tone, inclusiv şi 270 de lei pentru vehicule cu masa maxim autorizată de peste 5 tone. De cealaltă parte, tarifele de transport se ridică la 150 de lei pentru vehicule cu masa maxim autorizată de până la 5 tone, inclusiv şi 200 de lei pentru vehicule cu masa maxim autorizată de peste 5 tone.

Tariful de depozitare pe de altă parte este de 75 de lei în primele 24 de ore şi 25 de lei/pe zi după intervalul de 24 de ore.

Cine va ridica autovehiculele

Autovehiculele vor fi ridicate de Administraţia Domeniului Public (ADP) Sector 1 sau un operator contractat, în situaţia în care ADP Sector 1 nu va deţine capacitatea necesară de personal şi utilaje pentru realizarea acestei activităţi în regim propriu, se arată în proiectul care va fi dezbătut joi.

În ceea ce privește constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor principale din Regulament, precum şi dispunerea măsurilor de ridicare se va face de către poliţiştii rutieri din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti sau Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Bucureşti ori de către poliţiştii locali din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie Locală Sector 1, care vor avea calitatea de agenţi constatatori.

De menționat este faptul că, în cazul în care în mașină este vizibilă prezența unor persoane, ridicarea vehiculului nu se dispune sau dacă a fost dispusă, nu se pune în executare sau încetează.

Depozitarea vehiculelor ridicate urmează să fie făcută în spaţii special amenajate în acest scop pe teritoriul municipiului Bucureşti.

Totodată, șoferii trebuie să știe că perioada maximă de depozitare este de 6 luni. Totodată, în cazul în care proprietarul nu se prezintă în acest termen pentru ridicare, vor fi luate măsurile prevăzute de Legea nr. 421/2002 privind regimul juridic al vehiculelor fără stăpân sau abandonate.