Joi, 27 ianuarie, Ministerul Muncii a transmis că peste 100.000 de muncitor străini vor putea lucra în România în 2022.

„În acest an, 100.000 de lucrători străini ar putea fi admişi pe piaţa forţei de muncă din România pentru a acoperi deficitul de forţă de muncă înregistrat în domenii precum cel al construcţiilor de clădiri, de drumuri, transporturi rutiere, în restaurante, hoteluri, panificaţie etc.”

Informațiile înregistrate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) demontrează că, între ianuarie – august 2021, 264.983 de locuri de muncă erau vacante, 50.924 fiind declarate neocupate în mod repetat de angajatori.

România are nevoie de forță de muncă. Angajatorii solicită muncitori străini

De altfel, în 2021 a crescut considerabil numărul de adeverinţe solicitate de angajatori agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă pentru obţinerea avizului eliberat de Inspectoratul General pentru Imigrări pentru angajarea muncitorilor străini în România.

Conform Ministerului Muncii, între ianuarie – august 2021, 6.518 de firme românești au solicitat eliberarea de adeverinţe pentru 83.338 de locuri de muncă vacante pentru care nu a existat forţă de muncă disponibilă pe piaţa muncii din țara noastră.

În 2020 erau doar 4.135 companii naționale care au solicitat acelaşi lucru pentru 49.200 de locuri de muncă disponibile, între ianuarie – august 2020.

Cum pot fi angajți cetățenii străini în România

Cetăţenii străini pot fi angajați în țara noastră numai după ce „angajatorul a depus diligenţe pentru ocuparea locului de muncă vacant de către un cetăţean român, de către un cetăţean al unui alt stat membru al Uniunii Europene sau al Spaţiului Economic European, de către un cetăţean al Confederaţiei Elveţiene sau de către un străin titular al dreptului de şedere pe termen lung pe teritoriul României.”

Contingentul de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă se stabileşte în fiecare an, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale.

În 2021, a fost stabilit iniţial un contingent de 25.000 de muncitori străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă, suplimentat ulterior la 50.000, printr-o nouă hotărâre de Guvern.