Elon Musk a anunțat că peste trei ani va lansa cel mai ieftin model Tesla, care va costa doar 25.000 de dolari și va fi complet autonom.

”Acesta a fost visul nostru dintotdeauna, să facem mașini electrice la prețuri mici”, a declarat Elon Musk marți seară la un eveniment privind bateriile electrice.

Ieftinirea și eficientizarea bateriilor

Principala modalitate prin care se pot realiza mașini electrice mai ieftine este inovarea la capitolul baterii – eficientizarea lor.

Tesla anunță deja baterii care vor oferi de cinci ori mai multă energie, de șase ori mai multă putere și cu 16% mai multă autonomie de deplasare.

Un alt aspect privește integrarea bateriilor în caroseria mașinii, reducând astfel greutatea acumulatorilor.

Anunțul nu i-a încântat însă foarte mult pe acționarii Tesla, compania pierzând 50 de miliarde de dolari din valoarea afișată pe bursă, scrie bbc.com.

O mașină care costă 25.000 de dolari ar fi mult mai ieftină decât cel mai ieftin model Tesla, și anume Tesla Model 3.

Declarații primite cu scepticism

Chiar și în cazul acesteia, anunțată de Elon Musk la 35.000 de dolari, prețul nu a putut fi menținut la acest nivel decât o scurtă perioadă de timp, arată sursa citată.

Experții în producția mașinilor electrice s-au arătat sceptici cu privire la anunțul făcut de șeful Tesla: bateriile sunt realizate în mare măsură din metale foarte scumpe, așa că reducerea costului de producție poate fi realizabilă doar până la un anumit punct.

În plus, există numeroase critici legate de faptul că unele din ideile inovative prezentate de Tesla ar putea fi totuși exagerate – prea mult înaintea timpului lor.

Așa stă cazul și în ceea ce privește mașinile care se conduc singure, care rămân deocamdată la stadiul de ”termen impropriu”, în ciuda numeroaselor tehnologii inovatoare cu care au fost dotate.

Elon Musk a declarat în luna iulie că Tesla va putea produce primele sale vehicule complet autonome până la sfârșitul acestui an. Și această declarație a sa a fost primită însă cu mari rezerve de industria auto.