27 de ani de la moartea lui Puiu Călinescu

S-au împlinit 27 de ani de când celebrul actor de comedie Puiu Călinescu ne-a părăsit. Puiu Călinescu, pe numele de buletin Alexandru Călinescu, a fost unul dintre cei mai apreciați și iubiți actori de comedie din România. Cunoscutul actor Ștefan Velniciuc povestește lucruri neștiute până acum despre marele actor.

Într-un interviu exclusiv pentru Fanatik, actorul Ștefan Velniciuc a povestit din experiența sa alături de Puiu Călinescu. El a spus că Puiu Călinescu era unic și de multe ori a fost comparat, de foarte mulți, cu Luis de Funes. Îi plăcea să improvizeze și acapara tot publicul dacă apărea la vreun eveniment.

“Filmam la Frații Jderi, regizor era Mircea Drăgan cu care eram coleg la IATC. Filmările s-au desfășurat, în mare parte, în zona mănăstirilor din Bucovina. Într-o noapte am plecat cu trenul spre Târgu Neamț, întâlnindu-mă în gară cu Puiu Călinescu. (…) Când am ajuns, lucrurile erau pregătite, a urmat machiajul și îmbrăcatul costumelor. În acel moment secretara de platou l-a întrebat pe Puiu Călinescu dacă știe textul și de aici începe povestea. Auzind întrebarea, în stilul caracteristic, sacadat, trepidant și destul de imprevizibil, a sărit în sus când a auzit că avem și text.

Secretara s-a panicat și i-a adus un text, în timp ce se machia și îmbrăca. Era destul de lung și Puiu Călinescu interpreta rolul unui călugăr. Era pus de Ștefan cel mare să stea pe urmele mele, fiul său din film, să vadă ce aventuri aveam. (…) Puiu Călinescu nu a reușit să învețe prea bine textul. (…) Puiu Călinescu venea pe urmele mele, mă spiona apoi îmi dădea o sticluță cu o băutură zicând “ține, Maria ta, picături din rădăcina de omag bune pentru boala de piept a Mariei tale”. De aici a început catastrofa.

Ca urmare a oboselii și a tensiunii în care se afla, Puiu Călinescu nu a reușit, preț de vreo 17 duble, să spună textul corect. Picăturile au ajuns din ”rădăcina de ciomag” și inventa tot felul de cuvinte care să rimeze cu omagul.

Pentru unii a fost o situație amuzantă și pentru alții tensionată pentru că asta a îngreunat avansarea lucrului din ziua de filmare. Puiu Călinescu era copleșit de ce se întâmplă și îl deranja faptul că el crease acea situație” a povestit Ștefan Velniciuc.

Călinescu a fost fidel teatrului de revistă

Până la finalul vieții, celebrul actor Puiu Călinescu a rămas fidel teatrului de revistă. Nu a lăsat pe nimeni să-i scrie textele, așa cum se proceda. Și-a scris singur Trăsnitul meu drag, Idolul femeilor și multe alte materiale. Lumea l-a comparat cu comicul francez Luis de Funes.

Puiu Călinescu a fost un actor cu stil unic. Așa l-a descris colegul său, Ștefan Velniciuc. A jucat în nenumărate filme dar celebru a rămas datorită rolului Trandafir din serialul Bridagara Diverse. Puiu Călinescu a fost o personalitate care acapara imediat audiența dacă intră într-o cameră și era un maestru al improvizației.

De multe ori să făcea asocierea dintre el și Louis de Funes, care dispunea de cu totul alte condiții de lucru. După mine, dacă s-ar fi știut lucra cu domnia sa mai bine, ar fi fost mai bun ca Louis de Funes”, mărturisește Ștefan Velniciuc.

A făcut stop cardio-respirator

La vârsta de 76 de ani, Puiu Călinescu a părăsit această lume. Înainte de trecerea sa, începuse să se simtă rău. Avea probleme cu vederea și experimenta stări de rău pe scenă. S-a internat în spital, iar starea sa părea să se îmbunătățească, însă în dimineața zilei de 16 mai 1997, marele actor a încetat din viață din cauza unui stop cardio-respirator.

“Era un actor imprevizibil, hăruit, un foarte bun coleg și foarte modest”, declară actorul Ștefan Velniciuc.