Mihaela Runceanu ar fi împlinit 69 de ani

Ieri, pe 4 mai 1955, ar fi fost ziua de naștere a regretatei cântărețe Mihaela Runceanu, care ar fi împlinit 69 de ani.

Artista s-a născut în Buzău și muzica a fost o pasiune încă din copilărie. Într-o întâmplare memorabilă, atunci când a fost întrebată într-un magazin ce păpușă ar dori, ochii Mihaelei au căzut pe o vioară și aceasta a fost alegerea sa, a povestit mama ei cu mulți ani în urmă. Viața ei a urmat cursul firesc: a studiat muzica la școala elementară și a fost elevă la Liceul de Muzică și Arte Plastice din Buzău.

mihaela runceanu
Mihaela Runceanu. SURSA FOTO: Facebook

În timpul liceului, a avut șansa de a cânta alături de Orchestra Simfonică din oraș, atât în țară, cât și pe scenele din Ungaria și Cehoslovacia. Mihaela a atras atenția altor muzicieni și publicului încă din acea perioadă, începând cu anul 1972, când a participat la concursul „Tinerețea Buzoiană“. În acea seară, a obținut premiul I și a primit aplauze nesfârșite pentru interpretarea piesei „Anilor“, compusă de Petre Magdin.

A terminat liceul ca șefă de promoție

Doi ani mai târziu, în 1974, Mihaela Runceanu a fost șefa de promoție la absolvirea liceului, iar în același an a fost admisă la Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu“, la Facultatea de Compoziție, Muzicologie și Pedagogie, în clasa profesorului Victor Giuleanu. Pasul spre muzica ușoară a determinat-o să urmeze și cursurile Școlii Populare de Artă din București, unde a fost îndrumată de profesoara Nina Bercaru.

„De la ea am deprins dragostea pentru cântecul frumos, pentru melodia generoasă, stilul sincer și direct de interpretare. Și tot de la ea, vocația pedagogică”, își amintea Mihaela Runceanu în 1985.

În timpul studenției, Mihaela a obținut numeroase premii la festivaluri din toată țara, de la Constanța, Râmnicu Vâlcea și Galați, până la București.

A fost profesoară pentru Adrian Enache şi Mădălina Manole

După absolvirea Conservatorului în 1978, cu lucrarea „Muzica ușoară românească și rolul său în societatea contemporană”, Mihaela Runceanu a lucrat ca profesoară de vioară la Școala Generală de Muzică din Brăila. În această perioadă, a cântat uneori în oraș cu formații locale.

Ulterior, s-a întors la Buzău pentru o perioadă, lucrând ca profesoară de vioară chiar la liceul la care a studiat. În 1980, a devenit profesoară la Școala Populară de Artă din București, unde a pregătit cu entuziasm mulți artiști, printre care Adrian Enache, Mădălina Manole, Silvia Dumitrescu și Nicola (Nicoleta Alexandru).

Mihaela Runceanu se remarca nu doar prin vocea sa, ci și prin alegerile vestimentare. Costumele variate și prezența scenică o apropiau de solistele din Occident, deși se confrunta, ca și ceilalți artiști, cu limitele regimului comunist.

Moartea violentă care a îngrozit România

Într-un interviu din februarie 1985, vorbind despre piesa „Să crezi în dragostea mea”, Mihaela a mărturisit: „A fost un cântec norocos pentru mine, căci interpretându-l în această vară la Festivalul Internațional de Muzică Ușoară din Cuba, am avut un succes deosebit”. Interpretarea sa impecabilă la concursul „Melodii ’84” i-a adus premiul întâi. Popularitatea sa a crescut treptat și era recunoscută drept una dintre cântărețele preferate de publicul din România comunistă.

Mihaela Runceanu susținea concerte în diverse locuri din București, precum Sala Radio, Intercontinental și Dorobanți, dar și în Sinaia și pe litoral. Până în 1989, a lansat trei discuri, iar postum au apărut câteva albume la Electrecord, cu înregistrări din anii ’80. De-a lungul carierei, Mihaela a preferat muzica lentă, dar începând cu 1988, a început să abordeze și melodiile mai ritmate, precum „Oameni” și „Vara” de Alexandru Simu.

Ultimul concert al Mihaelei Runceanu a avut loc pe 28 octombrie 1989, la Sala Radio. Câteva zile mai târziu, în dimineața de 1 noiembrie, Mihaela a fost ucisă. Un bărbat, care s-a prezentat drept „o cunoștință”, a strangulat-o cu un cablu de la telefon, i-a stropit corpul cu benzină și i-a dat foc.