A murit Rodion Gheorghiță, sculptorul care restituia României operele dispărute ale lui Constantin Brâncuși

Rodion Gheorghiță, unul dintre cei mai importanții artiști ai timpurilor noastre și ale cărui opere au fost admirate și apreciate în întreaga lume, s-a stins din viață.

Artistul originar din Craiova, Rodion Gheorghiță, a adus o contribuție semnificativă la revigorarea unor opere consacrate ale lui Constantin Brâncuși. În prezent, prietenii și familia îi plâng pierderea, după ce acest talentat artist a încetat din viață la vârsta de 74 de ani.

Rodion Gheorghiță a fost membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România și a fost recunoscut atât la nivel național, cât și internațional, pentru eforturile sale de a revigora moștenirea artistică a lui Brâncuși.

Pasiunea sa pentru artă a fost evidentă încă din tinerețe, atunci când s-a înscris la Institutul de Arte Plastice din București. A excelat în domeniul sculpturii și al artelor vizuale, terminând studiile cu distincție, clasându-se șef de promoție, cu nota maximă.

Din păcate, la începutul acestei săptămâni, artistul a fost răpus de un accident vascular cerebral. Problemele sale de sănătate recente l-au ținut în spitale în ultima perioadă. Este o pierdere imensă pentru comunitatea artistică, iar contribuția sa la artă va rămâne vie în memoria celor care l-au cunoscut și admirat.

A expus la Torino opere marca Brâncuși

Chiar și după plecarea sa din această lume, moștenirea artistică a lui Rodion Gheorghiță va continua să dăinuie veșnic. Una dintre cele mai remarcabile opere care își poartă amprenta se găsește în Orșova și este, de fapt, lucrarea sa de diplomă, o statuie compusă din trei elemente.

Talentul său a fost apreciat nu doar în România, ci și peste hotare. Cea mai recentă expoziție a avut loc în Italia, la Torino, unde operele sale au fost admirate de mii de vizitatori.

Expoziția de la Torino a fost cu adevărat specială deoarece a reușit să îmbine influența artistică a lui Rodion Gheorghiță cu identitatea distinctă a lui Constantin Brâncuși. În Italia, artistul a expus operele uitate ale celebrului sculptor din Gorj, pe care le-a readus la viață într-un mod unic.

Rodion Gheorghiță a fost o figură iubită de pasionații de artă și sculptură. Numeroși artiști plastici din România s-au inspirat din stilul său pentru a-și contura o identitate artistică proprie.