Manifestațiile pro-Navalnîi din Rusia s-au lăsat cu zeci de arestări

Manifestațiile pro-Navalnîi din Rusia s-au lăsat cu zeci de arestări
Manifestațiile organizate în întreaga Rusie s-au lăsat cu zeci de arestări. Acestea au fost organizate la apelul susţinătorilor opozantului Aleksei Navalnîi, pentru a cere eliberarea lui, în pofida numeroaselor presiuni din partea autorităţilor.

Manifestațiile pro-Navalnîi. Din Moscova la Vladivostok, echipa lui Navalnîi, care a fost otrăvit în august anul trecut cu agent neurotoxic Noviciok de tipul celor dezvoltaţi în fosta Uniune Sovietică, a difuzat apeluri la proteste în 65 de oraşe ruse.

Primele manifestaţii au avut loc sâmbătă în Extremul Orient rus, unde câteva mii de persoane au ieşit în stradă în Vladivostok şi Habarovsk, iar importante efective de poliţie au fost desfăşurate, potrivit susţinătorilor lui Navalnîi.

Manifestațiile pro-Navalnîi: Protestatarii se vor reuni în piața Pușkin

Circa 50 de protestatari au fost arestaţi în 10 oraşe ruseşti în jurul orei 06:30 GMT, potrivit organizaţiei neguvernamentale OVD-info, specializată în contabilizarea arestărilor la manifestaţii.

În capitală, unde mobilizarea opoziţiei este de obicei cea mai semnificativă, protestatarii urmează să se reunească la ora locală 14:00 (11:00 GMT) în piaţa Puşkin. Poliţia moscovită a promis deja “să reprime fără întârziere” orice adunare neautorizată, iar primarul capitalei, Serghei Sobianin, a calificat protestele drept inacceptabile, în plină pandemie de coronavirus.

Soția lui Navalnîi va participa și ea

Cu toate acestea, soţia lui Navalnîi, Iulia, şi-a anunţat pe Instagram intenţia de a manifesta la Moscova pentru soţul ei “pe care nu-l va abandona niciodată”.

Navalnîi a fost spitalizat la Berlin pentru tratament, iar săptămâna trecută, la întoarcerea la Moscova, a fost reţinut chiar pe aeroport şi se află acum în arest preventiv, în aşteptarea mai multor proceduri judiciare care îl vizează.

Printre altele, autorităţile ruse au comunicat că el ar putea fi considerat vinovat de încălcarea condiţiilor de eliberare condiţionată în urma unei condamnări cu suspendare din 2014.

Uniunea Europeană cere eliberarea imediată a opozantului

Vineri, președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că i-a dat un telefon președintelui rus Vladimir Putin și i-a cerut eliberarea imediată a disidentului Aleksei Navalnîi.

Uniunea Europeană cere eliberarea imediată a disidentului Aleksei Navalnîi. Președintele Consiliului European i-a comunicat președintelui Rusiei “îngrijorarea gravă” faţă de situaţia celui mai cunoscut opozant faţă de Kremlin şi a făcut apel la “respectarea integrală şi necondiţionată a drepturilor” acestuia, arată un comunicat de la Bruxelles după convorbirea telefonică, notează Reuters.

Sursă foto: Dreamstime

Etichete: , ,
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News

Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook