Alertă în Rusia, după ce autorităţile au reţinut joi cinci colaboratori ai opozantului Aleksei Navalnîi, aflat în închisoare. De asemenea, au încercat în acelaşi timp să oprească apelurile la ieşirea în stradă. Acestea au fost alimentate de recordul de audienţă al unei anchete care îl acuză pe preşedintele rus Vladimir Putin de corupţie, transmite France Presse.

Apel la simpatizanți să iasă pe străzile a 65 de orașe din Rusia

Echipa lui Aleksei Navalnîi a lansat recent un apel către simpatizanţii acestuia să “iasă în stradă” sâmbătă. Sunt vizate 65 de oraşe din Rusia. Protestatarii ar urma să ceară eliberarea liderului lor, deţinut de la revenirea în ţară duminică, după mai multe luni de convalescenţă în Germania din cauza unei presupuse otrăviri. În urma avertisementelor oficiale difuzate în ultimele zile pentru a-i descuraja pe contestatari, poliţia rusă a arestat-o joi pe Liubov Sobol, o personalitate marcantă a opoziţiei şi apropiată de Navalnîi.

“Ea a fost arestată pentru că lansat apeluri la manifestaţii neautorizate”, a declarat pentru AFP avocatul său, Vladimir Voronin.

Purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, reținută de asemenea

Purtătoarea de cuvântului al lui Navalnîi, Kira Iarmîş, a fost de asemenea reţinută joi seara, după o percheziţie la domiciliul său din Moscova, a reuşit ea să transmită prin Twitter. Un alt colaborator important al lui Navalnîi, Gheorghi Alburov, a anunţat şi el pe Twitter că a fost arestat, într-o gară a capitalei ruse.

De naţionalitate belarusă, Vladlen Los, un avocat al organizaţiei anticorupţie a lui Navalnîi, a transmis şi el că a fost arestat şi a fost somat să părăsească Rusia.

Echipa lui Navalnîi la Krasnodar (sud-vest) a indicat de altfel că responsabila sa, Anastasia Pancenko, a fost de asemenea arestată.

În faţa mobilizării anunţate pentru sâmbătă, Parchetul rus a anunţat măsuri în vederea “limitării accesului la informaţii ilegale” difuzate online şi constituind “apeluri de participare la acţiuni ilegale în masă”.

La rândul său, Ministerul de Interne rus s-a declarat pregătit “să protejeze ordinea publică” şi a promis să-i urmărească pe autorii apelurilor prin internat la manifestaţii.

Anterior, agenţia rusă de supraveghere a telecomunicaţiilor Roskomnadzor a adresat un avertisment platformelor TikTok şi VKontakte, echivalentul rus al Facebook, ordonându-le să blocheze conţinuturile considerate apeluri către “minori să participe la activităţi ilegale”.

Joi, Roskomnadzor a ameninţat între altele cu amenzi, mergând până la 4 milioane de ruble (44.600 de euro) platformele de internet care nu vor suprima “informaţiile interzise”.

După arestarea sa duminică, Aleksei Navalnîi a ripostat marţi, difuzând o anchetă despre imensa şi fastuoasa proprietate de care ar beneficia – potrivit lui – preşedintele Vladimir Putin pe malul Mării Negre şi a cărei construire ar fi costat peste 1 miliard de euro.

Dezvăluiri senzaționale despre Putin și secretele sale din Rusia

Joi seara, această amplă investigaţie însoţită de o înregistrare video de aproape două ore fusese deja vizualizată de peste 47 milioane de ori pe YouTube. Kremlinul a respins total aceste acuzaţii, denunţând un “atac” împotriva lui Putin şi calificându-i drept “escroci” pe membrii echipei lui Navalnîi.

Această înregistrare video a alimentat mii de publicări pe reţelele de socializare, reiterând apelul de a manifesta pentru eliberarea opozantului. Tinerii sunt mobilizaţi în special pe TikTok, în timp ce mai multe personalităţi, între care actori, muzicieni şi atleţi şi-au anunţat sprijinul pentru Navalnîi.