Curtea Constituţională din Republica Moldova a declarat joi neconstituţională Legea 234 cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova. Legea conferea un statut special limbii ruse. Aceasta a fost adoptată în luna decembrie de o majoritate constituită între Partidul Socialist şi Partidul Şor în parlamentul moldovean, relatează Radio Chişinău, Ziarul de Gardă şi Agora.md.

Decizie definitivă a Curții Constituționale

Magistraţii au adoptat hotărârea după mai multe ore de deliberări. Aceștia au examinat sesizările depuse de deputaţii Octavian Ţîcu (neafiliat), Dinu Plângău şi Maria Ciobanu (ambii din Platforma Demnitate şi Adevăr /proeuropeană/).

Preşedinta Curţii Constituţionale, Domnica Manole, a declarat că judecătorul Vladimir Ţurcan (fost deputat socialist) a făcut opinie separată.

“Hotărărea este definitivă şi nu poate fi supusă nici unei căi de atac”, a subliniat Domnica Manole, citată de Ziarul de Gardă.

“În Republica Molodova conţinutul unei asemenea legi constituie o chestiune sensibilă. Curtea Constituţională este în afara dezbaterilor politice. Subliniez că orice hotărâre a Curţii Constituţionale trebuie analizată prin prisma argumentelor pe care le oferă: fără ură şi părtinire”, a menţionat preşedinta Curţii într-o conferinţă de presă susţinută după anunţarea deciziei.

Limba rusă nu va avea statut special în Republica Moldova

În analiza sesizărilor depuse, Curtea Constituţională s-a raportat la art. 13 din Constituţia Republicii Moldova, a precizat ea.

“Limbii ruse nu i se conferă statut aparte pe teritoriul Republicii Moldova”, a declarat Domnica Manole, făcând referire la rezultatele recensământului din 2014, când 77,87 % din populaţia Republicii Moldova a declarat că vorbeşte limba română şi doar 9,39% limba rusă.

Conform datelor recensământului de atunci, 4,08 % din populaţie a declarat că vorbeşte limba găgăuză; 3,82% – limba ucraineană; 1,48% – limba bulgară.

Legea ar fi obligat folosirea limbii ruse de către angajații statului

Proiectul de lege cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova a fost votat în a doua lectură, cu votul a 55 de deputaţi, într-o sesiune desfăşurată de parlament în cursul nopţii de 15 spre 16 decembrie. Proiectul a fost susţinut de deputaţii Partidului Socialist din Republica Moldova (PSRM) şi deputaţii platformei “Pentru Moldova”, din care face parte şi Partidul Şor.

Iniţiativa legislativă aparţine mai multor deputaţi din grupul parlamentar al PSRM – Vasile Bolea, Bogdan Ţîrdea şi Andrian Lebedinschi, potrivit Agora.md.

Conform acestei legi, angajaţii instituţiilor de stat erau obligaţi să discute, să ofere informaţii şi să asigure traducerea avizelor, certificatelor şi a oricărui tip de documente în limba rusă, dacă cetăţenii vin cu solicitari în acest sens.