Proiectul de lege a fost aprobat în a doua lectură, cu votul a 55 de deputaţi PSRM-Şor-Pentru Moldova, transmite realitatea.md

Acesta prevede că „în relaţiile cu autorităţile de stat, administraţia publică, instituţiile publice, precum şi cu întreprinderile şi organizaţiile situate pe teritoriul Republicii Moldova, limba comunicării verbale şi scrise este limba de stat şi/sau limba rusă în calitate de limbă de comunicare interetnică, la alegerea cetăţeanului”.

Proiectul a fost criticat de către societatea civilă

Iniţiativa legislativă aparţine mai multor deputaţi din Fracţiunea parlamentară PSRM: Bogdat Ţîrdea, Vasile Bolea, Vlad Batrîncea şi Adrian Lebedinschi.

De asemenea, în proiectul respectiv se stipulează că li se poate solicita organelor puterii de stat să traducă din limba română în limba rusă documentele adoptate.

Instituţiile de stat vor fi obligate să primească cererile din partea cetăţenilor nu doar în limba română, dar şi în cea rusă, iar răspunsul să fie oferit la fel în limba în care a fost făcută solicitarea.

Trebuie menționat că proiectul a fost criticat de către societatea civilă, iar din partea instituţiilor statului de profil avizul a fost negativ.

Premierul Republicii Moldova, infectat cu COVID

Ion Chicu, premierul Republicii Moldova, a fost depistat pozitiv cu noul coronavirus. Anunţul a fost făcut, marţi seara, de către consilierul şefului Executivului, Boris Harea.

„În contextul apariţiei unor simptome caracteristice virusului COVID-19, prim-ministrul Ion Chicu a efectuat testul corespunzător. Testul e pozitiv. Premierul va continua să-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu de la distanţă”, a scris Harea pe pagina sa de Facebook.

Luni, 7 decembrie, premierul Ion Chicu a participat la şedinţa de lucru obişnuită cu preşedintele în exerciţiu, Igor Dodon, şi cu preşedintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi. Aceştia au examinat „agenda evenimentelor pentru săptămâna care a început”, transmite Agerpres.

Bilanţul cazurilor de COVID-19 în Republica Moldova a ajuns la 119.204. Totodată, s-au înregistrat 2.460 de decese din cauza noului coronavirus.