Ion Chicu, premierul Republicii Moldova, a fost depistat pozitiv cu noul coronavirus. Anunţul a fost făcut, marţi seara, de către consilierul şefului Executivului, Boris Harea.

„În contextul apariţiei unor simptome caracteristice virusului COVID 19, prim-ministrul Ion Chicu a efectuat testul corespunzător. Testul e pozitiv. Premierul va continua să-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu de la distanţă”, a scris Harea pe pagina sa de Facebook.

Luni, 7 decembrie, premierul Ion Chicu a participat la şedinţa de lucru obişnuită cu preşedintele în exerciţiu, Igor Dodon, şi cu preşedintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi. Aceştia au examinat „agenda evenimentelor pentru săptămâna care a început”, transmite Agerpres.

Bilanţul cazurilor de COVID-19 în Republica Moldova a ajuns la 119.204. Totodată, s-au înregistrat 2.460 de decese din cauza noului coronavirus.

Moldovenii au ieşit duminică în stradă pentru a cere demisia Guvernului

Mii de moldoveni din toate raioanele Republicii Moldova au venit duminică la Chişinău pentru a participa la o acţiune de protest organizată la apelul preşedintelui ales, Maia Sandu, şi susţinută de majoritatea partidelor din opoziţie (proeuropene) pentru a cere demisia Guvernului şi dizolvarea Parlamentului, relatează Deschide.md, Radio Chişinău şi AFP.

Manifestanţii cer demiterea guvernului Chicu şi declanşarea alegerilor anticipate după votarea mai multor proiecte legislative controversate în parlament la 3 decembrie, de către deputaţii Partidului Socialist, cei din Platforma „Pentru Moldova” (transfugi din Partidul Şor) – fără audieri şi dezbateri.

Printre acestea, anularea legii „antipropaganda”, statut special pentru limba rusă, abrogarea hotărârii cu privire la transmiterea terenului Stadionului Republican către Ambasada SUA, resubordonarea Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) parlamentului, precum şi aşa-numitul „pachet de legi privind Găgăuzia” ce oferă atribuţii suplimentare autonomiei găgăuze, ceea este considerat de opoziţie ca fiind un prim pas spre federalizarea Republicii Moldova.