Uniunea Europeană a decis noi sancţiuni economice împotriva susţinătorilor regimului lui Aleksandr Lukaşenko. UE va sancţiona, în următoarele zile, şefi de companii care susţin regimul aflat la putere în Belarus, în încercarea de a opri represiunea din această ţară, au afirmat luni surse diplomatice europene, citate de AFP.

Decizia UE vizează atât persoane, cât şi instituţii

„Represiunea trebuie să înceteze. O nouă serie de sancţiuni este pe cale de a fi finalizată şi sper la adoptarea sa rapidă”, a anunţat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, la finalul unei reuniuni cu miniştrii Afacerilor Externe din UE la Bruxelles.

Acest al treilea pachet de sancţiuni urmează să fie adoptat „în a doua săptămână din decembrie” şi vizează „un număr important de persoane şi entităţi”, a precizat un diplomat european.

Pregătirea acestor noi sancţiuni a fost cerută în timpul reuniunii miniştrilor de Externe de la 19 noiembrie.

„Am decis să adoptăm o nouă serie de sancţiuni ca răspuns la brutalitatea autorităţilor, iar ele vor viza atât indivizi, cât şi instituţii, şefi de companii”, a spus Josep Borrell, potrivit Agerpres.

„Sancţiunile vor afecta activităţile economice ale ţării”, a precizat el.

Cine a fost sancţionat până în prezent?

UE i-a sancţionat pe preşedintele Aleksandr Lukaşenko, fiul său şi 53 de membri din anturajul lor, printre care mai mulţi miniştri şi şefi ai forţelor de poliţie consideraţi responsabili de reprimarea mişcării de contestare a alegerilor prezidenţiale de la 9 august, denunţate de UE ca fiind „falsificate”.

Aceste sancţiuni nu au oprit măsurile de represiune împotriva participanţilor la adunările şi marşurile organizate de către opoziţie. Ele au permis totuşi eliberarea unor manifestanţi închişi, a precizat sursa europeană citată.

Susţinut de Moscova, Aleksandr Lukaşenko, în vârstă de 66 de ani, refuză să părăsească puterea şi nu a evocat decât vagi reforme constituţionale în încercarea de a calma protestele.