Cocktail de pesticide în cele mai consumate fructe și legume. Au legătură cu apariția cancerului

Aproape toți strugurii și portocalele din comerț conțin un „cocktail de pesticide”. Este concluzia cercetărilor recente care au identificat cele mai periculoase fructe și legume.

Guvernul de la Londra testează anual eșantioane de produse alimentare pentru a găsi substanțe chimice de orice fel, scrie The Guardian.

Cifrele oficiale, analizate de Pesticide Action Network (PAN), au depistat 122 de pesticide diferite în cele mai poluate 12 produse, pe care organizația caritabilă le numește „duzina murdară”. Multe dintre acestea sunt periculoase pentru sănătatea umană. 61% sunt clasificate ca pesticide extrem de periculoase (HHP), un concept utilizat de ONU pentru a identifica acele mai dăunătoare substanțe pentru sănătatea umană sau pentru mediu.

Unde au fost descoperite cele mai multe pesticide

Cele mai multe pesticide au fost descoperite în struguri – 87,2%, în portocale- 86,7%, în pere – 76,3%, iar la legume mazărea deține primul loc, cu 51,6%. Pe listă se mai află fasolea, morcovii și salata.

47 de pesticide au legătură cu apariția cancerului, 15 conțin toxine de reproducere sau de dezvoltare

47 de pesticide au legătură cu apariția cancerului, 15 conțin „toxine de reproducere sau de dezvoltare” care pot avea efecte adverse asupra funcției sexuale și fertilității, iar 17 au inhibitori ai colinesterazei, care pot afecta sistemul respirator și pot provoca confuzie, dureri de cap și slăbiciune.

Un sfert din pesticidele găsite sunt suspectate că pot perturba sistemul endocrin, provocând o serie de probleme de sănătate, inclusiv probleme congenitale și tulburări de dezvoltare.

Legumele și fructele pot avea până la 25 de tipuri de pesticide

Fiecare fruct sau legumă conține două sau mai multe tipuri de pesticide, unele și până la 25

Fiecare fruct sau legumă de pe listă conține două sau mai multe tipuri de pesticide, dintre care unele conțin până la 25. Deși nivelurile de pesticide individuale se încadrează în limitele legale, activiștii se tem că o combinație a mai multor substanțe chimice ar putea fi deosebit de dăunătoare pentru sănătatea oamenilor.

Un purtător de cuvânt al PAN susține că nu există o cale reală de a evita ingerarea de pesticide, în afară de campania privind reducera utilizării acestora. „Cel mai bun mod de a evita pesticidele ar fi ca oamenii să cumpere produse organice. Dar aproape nimeni din Marea Britanie nu își poate permite financiar o dietă complet organică, de aceea prezentăm ”duzina murdară„ – pentru a ajuta consumatorii să acorde prioritate produselor care trebuie evitate”, a spus ea.

Sursă foto: Dreamstime