Costel Vînătoru, cercetător în legumicultura și inginer agronom a explicat cât de mare este pericolul din piețele din țară. Potrivit acestuia, pesticidele cu care se stropesc fructele și legumele sunt extrem de periculoase atunci când nu sunt folosite corespunzător, în special atunci când sunt folosite produse neautorizate.

„Sigur, sunt periculoase aceste pesticide, dacă nu sunt folosite corespunzător, dacă nu se respectă doză de utilizare și, mai grav, dacă sunt folosite produse neautorizate.”, a precizat cercetătorul, la Antena 3.

Totodată, acesta a mai adăugat că în România, legumele sunt cultivate la sol, nu pe un suport inert cu substanțe. În principiu, aceste substanțe sunt avizate pentru a fi comercializate și au un risc redus.

”Legumele la noi sunt cultivate pe sol, nu pe suport inert cu substanțe de sinteză. Vorbim de plante, culturi, pe sol, în sistem tradițional.

Substanțele care sunt avizate în România, a fi comercializate, în centrele fitosanitare, sunt cu risc redus. Sunt iritante, nu sunt substanțe periculoase.”, a mai spus acesta.

La ce trebuie să fie atenți cumpărătorii

Cercetătorul a venit și cu o serie de recomandări pentru persoanele care cumpără legume și fructe din piață. Acesta le recomandă tuturor să fie atenți de unde cumpără și să știe cine este producătoru, dar și ce tratmente au fost aplicate.

Potrivit acestuia, se recomandă tăierea unei tomate. Dacă în interior nu se găsesc semințe, aceasta a fost măturată forțat, adică nu este o creație autentică românească.

„Trebuie să fim atenți de unde cumpărăm. Cea mai bună cale ar fi analiza de laborator. Să avem laboratoare specializate și tot ce se comercializează să fie analizat.

Trebuie să cunoaștem foarte bine trasabilitatea producției. Să știm cine a fost producătorul, ce tehnologie de cultură a abordat. Sau ce tratamente au fost aplicate, ce doze. Să cunoaștem soiul, hibridul.

Dacă ne referim la tomate, noi nu avem nicio creație în România, nici hibridă nici soi, care să nu prezinte semințe. Deci un indiciu clar: dacă tăiem o tomată și nu descoperim în interiorul ei sămânță, putem să credem că a fost măturat forțat sau vorbim de un hibrid importat. Dar nu vorbim de o creație pur autentică românească”, a mai adăugat el.