Mai exact, potrivit rezultatelor unei anchete publicată luni de Institutul Naţional de Statistică (INS), managerii români estimează pentru următoarele trei luni o scădere a activităţii în construcţii şi servicii şi o creştere moderată a preţurilor în industria prelucrătoare şi comerţul cu amănuntul.

Astfel, în cadrul anchetei de conjunctură din luna decembrie 2020, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, scădere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural -13%). Dintre activităţile care vor înregistra cele mai mari scăderi se află cele de fabricare a altor produse din minerale nemetalice (sold conjunctural -36%) şi cele de tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor (sold conjunctural -32%).

În ceea ce privește numărul de salariaţi, managerii estimează o scădere moderată, soldul conjunctural fiind de -8% pe total industrie prelucrătoare.

De asemenea, pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +6%).

În același timp, potrivit estimărilor din luna decembrie 2020, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -38%).

Numărul salariaților va scădea și el

Totodată, managerii estimează scădere a numărului de salariaţi (sold conjunctural -19%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează relativă stabilitate a acestora (sold conjunctural +1%).

Nici sectorul comerţ cu amănuntul nu arată foarte bine. Managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de scădere moderată a activităţii economice (sold conjunctural -11%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra relativă stabilitate (sold conjunctural +2%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +9%).

Managerii societăţilor comerciale estimează creştere moderată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +13%).

În același timp, conform estimărilor din luna decembrie 2020, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte scădere în următoarele trei luni (sold conjunctural -17%). Dintre activităţile care vor înregistra scădere accentuată se numără cele ale hotelurilor şi ale altor facilităţi de cazare (sold conjunctural -57%) şi activităţile de jocuri de noroc şi pariuri (sold conjunctural -56%).

În ceea ce privește sectorul de servicii, aici se estimează scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -6%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de scădere moderată (sold conjunctural -11%).

INS menţionează că soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.