Institutul Naţional de Statistică a realizat un sondaj în rândul managerilor din România, pentru a afla cum văd aceştia evoluţia preţurilor, a activităţii sau a numărului de angajaţi din industriile în care activează.

Managerii din industria prelucrătoare, construcţii şi comerţul cu amănuntul, vizaţi de ancheta INS

Potrivit anchetei publicate joi de INS, managerii estimează pentru următoarele trei luni o creştere moderată a preţurilor în industria prelucrătoare, construcţii şi comerţul cu amănuntul.

Ei văd o relativă stabilitate a activităţii în industria prelucrătoare, dar şi o relativă stabilitate a numărului de salariaţi în industria prelucrătoare şi servicii.

În cadrul anchetei de conjunctură din luna ianuarie 2021, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural 0%). Pentru activitatea de fabricare a autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor se va înregistra creştere (sold conjunctural +25%).

O relativă stabilitate este estimată şi în cazul numărului de salariaţi, soldul conjunctural fiind de -4% pe total industrie prelucrătoare. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +9%).

Creştere moderată a preţurilor în comerţul cu amănuntul

În activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni scădere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural -15%), arată estimările. Managerii se aşteaptă la o scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -6%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează creştere moderată a acestora (sold conjunctural +10%).

În sectorul comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni tendinţă de scădere moderată a activităţii economice (sold conjunctural -7%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra relativă stabilitate (sold conjunctural +3%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +11%). Managerii societăţilor comerciale estimează creştere moderată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +13%), transmite Agerpres.

Ce reprezintă soldul conjunctural?

Conform estimărilor din luna ianuarie 2021, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte scădere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural -15%). În sectorul de servicii se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -3%).

Potrivit opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural +3%).

INS menţionează că soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS.

Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.