Ministrul Bogdan Aurescu a semnalat situația, prin Ambasada României la Londra, Ministerului britanic de externe și conducerii poliției metropolitane londoneze, cu solicitarea de a clarifica aceste incidente și de a lua ”măsurile care se impun pentru a preveni și sancționa orice formă de manifestare xenofobă la adresa cetățenilor români prezenți în Marea Britanie”.

Cazul a fost adus și la cunoștința Reprezentanței Comisiei Europene în Marea Britanie, ”având în vedere importanța pe care Uniunea Europeană o acordă principiului nediscriminării și protejării drepturilor cetățenilor europeni”.

”Ministerul Afacerilor Externe condamnă ferm orice formă de manifestare xenofobă și discriminatorie și, în egală măsură, încurajează cetățenii români care s-ar putea regăsi în astfel de situații, sau care au cunoștință de astfel de situații, să informeze atât Ambasada României la Londra, cât și autoritățile britanice competente, pentru a putea fi luate măsurile care se impun”, se arată într-un comunicat al MAE.

Nu sunteți bineveniți aici – Și niciodată nu veți fi!

Covrigăria Kroky este recent deschisă și patronul ei, Andrei Liviu Chiroșcă, a arătat unui jurnalist de la RFI scrisoarea primită prin poștă săptămâna trecută, care conține un text tipărit:

Nu v-ați îndepărtat destul de mult.  Ar fi trebuit să vă întoarceți în România – cu țiganii voștri. Nu sunteți bineveniți aici – Și niciodată nu veți fi. Sperăm ca Brexit va opri mai mulți dintre voi să vină Aici. Suntem sătui să nu mai auzim limba noastră în propria noastră țară. Nu mai mergem niciodată la cele 12 magazine alimentare din centrul comercial Watling Avenue, restul sunt magazine ieftine de haine și magazine ponosite de mărunțișuri (niciunul dintre aceste magazine nu este românesc). De aceea nu are niciun rost să mergem la acest centru comercial.

O să aveți doar români în magazinul vostru și sper să nu rezistați mult și putem să vedem duși. Plecați odată.” – este traducerea textului original în engleză. În plic era anexată și fotocopia unui articol despre trei frați cetățeni români condamnați la închisoare pentru trafic de persoane și exploatare prin muncă.

Cea de-a doua firmă, un birou de contabilitate al cărui proprietar este Nicolae Caminschi (originar din Republica Moldova), a primit fotocopia articolului pe care era tipărit textul în engleză “PLECAȚI ACASĂ – ȘI LUAȚI-VĂ ESCROCII ȘI ȚIGANII CU VOI”.