Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan a comentat ştirea apărută în presă cu privire la reacţiile xenofobe la adresa a două firme româneşti din nordul Londrei.

„Ar fi trebuit să vă întoarceți în România. Nu sunteți bineveniți aici – Și niciodată nu veți fi”, este o parte din mesajul anonim primit de patronii celor două firme.

„Să ne luăm şi medicii? Să ne luăm şi asistentele? Să ne luăm şi specialiştii în IT? Zugravii, Faianţorii, Mecanicii Auto, Bonele, Bucătarii, Chelnerii, Barmanii, Inginerii, Grădinarii, Arhitecţii, oamenii de bună credinţă, oamenii curaţi, cinstiţi, harnici să îi luăm şi pe ei?”, a scris, revoltat, Rareş Bogdan pe Facebook.

De la ce a pornit scandalul?

Două firme românești din nordul Londrei au primit scrisori anonime cu conținut xenofob în limba engleză. Ambele firme sunt situate în cartierul Burnt Oak, un fel de Mică Românie în capitala britanică.

În scrisori scria: „Nu v-ați îndepărtat destul de mult.  Ar fi trebuit să vă întoarceți în România. Nu sunteți bineveniți aici – Și niciodată nu veți fi. Sperăm ca Brexit va opri mai mulți dintre voi să vină Aici. Suntem sătui să nu mai auzim limba noastră în propria noastră țară. Nu mai mergem niciodată la cele 12 magazine alimentare din centrul comercial Watling Avenue, restul sunt magazine ieftine de haine și magazine ponosite de mărunțișuri (niciunul dintre aceste magazine nu este românesc). De aceea nu are niciun rost să mergem la acest centru comercial.

O să aveți doar români în magazinul vostru și sper să nu rezistați mult și putem să vedem duși.

Plecați odată.”

În plic era anexată și fotocopia unui articol despre trei frați cetățeni români condamnați la închisoare pentru trafic de persoane și exploatare prin muncă, potrivit rfi.ro.