Potrivit The Telegraph, un număr de peste 3 milioane de europeni au cerut rezidența în Marea Britanie, după Brexit. Autoritățile londoneze au făcut anunțul, iar potrivit acestora, doar 6 persoane au fost până în prezent refuzate.

Cei mai mulți dintre aplicanții pentru statutul de rezident sau pre-rezident sunt polonezi (500.310 cereri), români (435.690 de cereri) și italieni (290.990 de cereri), iar un milion dintre cereri aparțin unor persoane care locuiesc în Londra.

Mai exact, 58% dintre aplicanți au primit statut de rezidenți, iar 41%, au devenit pre-rezidenți – adică au drept de ședere limitat și trebuie să depună o nouă cerere peste cinci ani. Autoritățile britanice spun că au existat 12.950 de cereri retrase, iar 3.280 au fost clasate ca “invalide”.

În plus, până în momentul de față, au fost respinse doar șase cereri de rezidență. Se pare că, persoanele care le-au depus ar avea cazier și ar reprezenta “un pericol pentru societate”.

Zi istorică pentru Marea Britanie și Europa

Reamintim că ziua de 31 ianuarie a fost o zi istorică pentru Europa, dar și pentru Marea Britanie, care a ieșit oficial, la miezul nopții din Uniunea Europeană. Pe data de 30 ianuarie, statele membre ale Uniunii Europene şi-au dat acordul formal pentru Brexit, ultimul pas în procesul retragerii Regatului Unit din blocul comunitar.