Emmanuel Macron a lansat un nou avertisment într-un discurs la Universitatea Sorbona din Paris. El susține că presiunile militare, economice şi de altă natură ar putea slăbi şi fragmenta țările din Uniunea Europeană.

Emmanuel Macron lansează un nou avertisment

De asemenea, el a spus că nu trebuie să i se permită Rusiei să câştige în Ucraina. Astfel, a cerut o creştere a capacităţii de securitate cibernetică a Europei, legături mai strânse în domeniul apărării cu Marea Britanie post-Brexit.

„Există riscul ca Europa noastră să moară. Nu suntem echipaţi pentru a face faţă riscurilor”, a susținut Emmanuel Macron, conform Reuters.

Macron a cerut și crearea unei academii europene pentru a pregăti personal militar de rang înalt.

„Nu există apărare fără o industrie de apărare, or am avut decenii de subinvestiţii”, a arătat el.

El a spus și că europenii ar trebui să dea prioritate cumpărării de echipamente militare europene.

„Trebuie să producem mai mult, trebuie să producem mai repede şi trebuie să producem ca europeni”, a punctat Macron.

Potrivit sursei menționate, Macron a declarat că Europa „trebuie să arate că nu este niciodată vasală SUA şi că ştie să vorbească şi cu toate celelalte regiuni ale lumii”.

Emmanuel Macron
SURSA FOTO: Dreamstime

Mulți îl suspectează pe Macron că promovează interesele industriale franceze

Macron cere de mult timp o „autonomie strategică” europeană care să implice o mai mică dependenţă faţă de SUA. Această poziţie care a căpătat o mai mare rezonanţă în faţa noii candidaturi a lui Donald Trump la Casa Albă.

Trump a acuzat deseori Europa că în domeniul apărării trăieşte pe seama SUA. Totuși, multe persoane îl suspectează pe Macron că promovează interesele industriale franceze.

Președintele francez a susținut și că Europa riscă, să rămână în urmă din punct de vedere economic. Regulile globale de liber schimb sunt contestate de concurenţi importanţi.

În acest context, Macron spune că Europa ar trebui să urmărească să devină un lider mondial în domeniul inteligenţei artificiale, al calculului cuantic, al spaţiului, al biotehnologiilor şi al energiei regenerabile.

„UE ar trebui să accepte derogări de la propriile reguli de concurenţă pentru a putea sprijini firmele din sectoare precum inteligenţa artificială şi energia verde în faţa „subvenţiilor excesive” din partea Statelor Unite şi a Chinei”, a arătat Macron.

Potrivit sursei menționate, Macron şi-a văzut popularitatea personală în scădere. Partidul său centrist Renaissance se află în urma partidului de extremă dreapta Rassemblement National (RN) în sondaje, înainte de alegerile pentru Parlamentul European din 6-9 iunie.