Lumea sportului este înmărmurită! Finlandezul Kimi Raikkonen a anunțat că se retrage, la încheierea acestui sezon de Formula 1.

Este unul dintre cei cinci piloți care au obținut peste 100 de podiumuri în Formula 1, dar și singurul pilot care a câștigat în erele de motoare V10, V8 și V6 turbo hibrid.

Lumea sportului este înmărmurită! Marele campion vrea să facă altceva

Pilotul echipei Alfa Romeo, Kimi Raikkonen (41 de ani), a anunțat că se va retrage din Formula 1 la finalul acestui sezon, după 20 de ani petrecuți în „Marele Circ”.

Raikkonen concurează din 2001 în Formula 1 și este ultimul campion mondial al echipei Ferrari, în 2007.

Kimi Raikkonen
Sursa foto: Dreamstime

”Asta este. Acesta va fi ultimul meu sezon în Formula 1. Este o decizie pe care am luat-o iarna trecută. Nu a fost o decizie uşoară, dar după acest sezon va fi momentul pentru lucruri noi. Deşi sezonul continuă, vreau să le mulţumesc familiei mele, tuturor echipelor mele, tuturor celor implicaţi în cariera mea şi în special vouă, fanilor care m-aţi susţinut în tot acest timp.

Formula 1 se încheie pentru mine, dar mai sunt multe lucruri în viaţă pe care vreau să le experimentez şi de care vreau să mă bucur”, a scris Raikkonen pe Instagram, potrivit digisport.ro.

Raikkonen este pilotul cu cei mai mulţi kilometri parcurşi la volanul unui monopost de Formula 1.

În 2007, a devenit campion mondial în Formula 1, pentru Scuderia Ferrari. Cu 103 podiumuri, el este unul dintre cei cinci piloți care au obținut peste 100 de podiumuri.

A câștigat 21 de Mari Premii

Räikkönen a câștigat 21 de Mari Premii, ceea ce îl face cel mai de succes pilot finlandez în ceea ce privește victoriile în Formula 1 și este singurul pilot care a câștigat în erele de motoare V10, V8 și V6 turbo hibrid.

După nouă sezoane de curse în Formula 1, a părăsit sportul pentru a concura în Campionatul Mondial de Raliuri în 2010 și 2011, revenind în Formula 1 din 2012 încoace.

Este cunoscut pentru personalitatea sa rezervată și reticența de a participa la evenimente de Relații Publice. La Marele Premiu de la Eifel din 2020, a doborât recordul de cele mai multe starturi în Formula 1.

Înainte de a semna cu Ferrari, Räikkönen a condus pentru Sauber în 2001, și pentru McLaren între 2002 și 2006 inclusiv.

În 2010, a făcut saltul spre Campionatul Mondial de Raliuri unde a pilotat o mașină a echipei Citroen. În 2012, el a revenit în Formula 1 pentru echipa Lotus. A pilotat pentru aceasta până în 2014 unde revenit din nou la Ferrari.

În 2019, el a revenit la echipa care l-a lansat, redenumită acum Alfa Romeo Racing.