Lumea se află în anticamera unui nou Război Rece!

După ce și-a “derutat” aliații europeni miercuri, făcând remarci ambigue asupra Ucrainei, Joe Biden și-a clarificat poziția ridicând, joi, vocea împotriva Moscovei, notează “New York Times”. După ce a evocat posibilitatea unei incursiuni “minore” a Rusiei în Ucraina, adjectiv care a stârnit indignarea Kievului, președintele american a dat asigurări că “dacă un grup de unități rusești ar trece granița cu Ucraina”, Statele Unite ar considera acest lucru ca fiind o “o invazie”, scrie courrierinternational.com

Orice încălcare de către Rusia a suveranității teritoriale a Ucrainei “ne-ar duce înapoi la o perioadă mult mai periculoasă și instabilă, când acest continent a fost împărțit în două, […] cu amenințarea unui război total planând deasupra capului tuturor”, a adăugat secretarul de stat american, Antony Blinken. O modalitate pentru Washington de a indica că “Moscova plasează astfel lumea în anticamera unui nou Război Rece”, notează cotidianul canadian “Le Devoir”.

Temerile legate de o invazie s-au adâncit

Temerile legate de o invazie s-au adâncit joi după ce Trezoreria SUA a impus sancțiuni împotriva a doi parlamentari ucraineni care au fost implicați într-un presupus complot împotriva președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, relatează “The Guardian”. “Rusia a ordonat serviciilor sale de informații să recruteze oficiali guvernamentali ucraineni pentru a se pregăti să preia guvernul ucrainean și să controleze infrastructura critică a Ucrainei cu o forță de ocupație rusă”, a declarat oficialul administrației Biden într-un comunicat. Aceste afirmații “sugerează că serviciile de informații americane sunt îngrijorate de faptul că Rusia plănuiește o invazie la scară largă și nu o incursiune minoră precum cea la care s-a referit Joe Biden miercuri”, notează “The Guardian”.

Oficialii americani au declarat pentru CBS News că administrația Biden a autorizat mai mulți aliați NATO să trimită arme americane – inclusiv rachete antitanc – în Ucraina pentru a întări apărarea țării.

În timp ce o sută de mii de soldați ruși sunt comasaţi la granițele Ucrainei, șefii diplomației americane și ruse și-au acordat câteva ore vineri la Geneva pentru o ultimă încercare de a dezamorsa criza. O nouă întâlnire ruso-americană care “pare a fi decisivă”, analizează “Le Temps” într-un editorial, considerând că “ușa de ieșire este încă vizibilă” .

Totuși, intențiile șefului Kremlinului, Vladimir Putin, rămân incerte, notează cotidianul elvețian. “Președintele rus a creat o tensiune extraordinară, fără precedent în Europa de decenii. Într-o asemenea măsură încât întrebarea a devenit aproape un test, care circulă în cancelariile occidentale, printre experți și în cercuri din ce în ce mai largi și îngrijorate: ce vrea mai exact Vladimir Putin?”, notează “Le Temps”. În orice moment, Kremlinul se poate declara “învingătorul” unui război care nu a existat niciodată. Dar el poate lucra și pentru a găsi cel mai mic pretext pentru a folosi ‘armada’ pe care a adunat-o”.