Antony Blinken, avertisment dur la adresa Rusiei şi a lui Putin! Cum vor reacţiona americanii la invazie?

„Dacă un singur militar rus pune, în mod agresiv, piciorul în Ucraina, va declanşa un răspuns rapid, sever şi unit din partea noastră şi a Europei”, a declarat Antony Blinken, văzând tensiunile pe care rușii continuă să le facă cu cei peste 100.000 de militari de la granița dintre cele două țări.

Deși Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, a afirmat că America va sancționa ”preventiv” faptele rușilor, şeful diplomaţiei americane a negat aplicarea acestor sancțiuni despre care vorbea președintele ucrainian, justificând că o penalizare nu ar fi deloc o mișcare strategică în momentul de față.

”Când vine vorba despre sancţiuni, scopul lor este să descurajeze o posibilă agresiune a Rusiei. Dacă am impune sancţiuni acum, am anula acest efect de descurajare”, a precizat Blinken despre inițiativa propusă de Zelenski.

Afirmația lui Blinken este susținută de declarațiile lui Joe Biden făcute cu câteva zile în urmă. Președintele american a asigurat, de asemenea, că orice mișcare a rușilor pe teritoriul ucrainean ar fi socotită drept atac.

Așadar, acesta a subliniat faptul că ”Dacă un grup de unităţi ruse, indiferent care ar fi el, traversează frontiera Ucrainei, este o invazie”.

Un nou potențial front de atac

Conform unui document pus la dispoziție de ministerul apărării al Ucrainei, aceștia iau în considerare și că Belarusul ar putea reprezenta poarta către o altă incursiune în Ucraina, în cazul unei ofensive pornite de armata rusă.

”Teritoriul Belarusului ar trebui considerat ca un teatru de operațiuni cu drepturi depline pe care Rusia îl poate folosi pentru a extinde agresiunea împotriva Ucrainei”, scrie în documentul ministerului Apărării din Ucraina.

Prezența unor trupe americane la granița Ucrainei cu Belarusul a intensificat preocupările oficialilor americani despre soarta acestui conflict. Spre deosebire de Biden și Blinken, unul dintre membrii Departamentului de Stat al SUA a vorbit cu îngrijorare despre această situație.

Există ”o capacitate sporită a Rusiei de a lansa acest atac. O oportunitate sporită, căi mai mari, risc crescut”, a spus oficialul american.