Lovitură grea pentru partidul lui George Simion

Biroul Electoral de Circumscripţie Judeţeană (BECJ) Nr. 1 Alba a decis marţi, cu majoritate de voturi, să interzică afişele electorale cu imaginea lui Avram Iancu folosite de către AUR (Alianţa pentru Unirea Românilor).

Vineri, Societatea Cultural Patriotică „Avram Iancu” din România – filiala Alba Iulia a depus o sesizare la BECJ Nr. 1 Alba, prin care contesta folosirea „chipului Eroului Naţional Avram Iancu” pe afişele electorale ale unui partid politic (AUR), solicitând ca acestea să fie retrase. Întrunit marţi în şedinţă, BECJ Nr.1 Alba a admis sesizarea formulată.

„În temeiul art. 42 din Legea nr 115/2015, cu majoritate de voturi a celor prezenţi, se va admite sesizarea şi se va dispune înlăturarea afişelor cu imaginea lui Avram Iancu de pe afişele electorale ale AUR”, se arată în Hotărâre, care poate fi contestată, în termen de 48 de ore de la afişare, la Biroul Electoral Central.

Majoritatea membrilor Biroului Electoral de Circumscripţie Judeţeană Nr. 1 Alba au considerat că acest tip de afişaj nu respectă dispoziţiile legale imperative privind materialele de propagandă electorală, stipulate în Hotărârea AEP nr. 8 – Ghidul finanţării campaniei electorale la alegerile din România, în special art. 20 alin. 1 lit. a, care prevede că „este considerat material de propagandă electorală orice material scris, audio sau video care îndeplineşte următoarele condiţii: se referă în mod direct la un candidat sau partid politic care participă la alegeri, clar identificat”.

S-ar putea induce ideea că Avram Iancu este candidatul AUR

BECJ Nr. 1 Alba a menționat că folosirea imaginii unei persoane (Avram Iancu) pe un material de propagandă electorală (afiș) induce ideea că acesta este candidatul promovat prin materialul electoral, inducere eronată cu privire la identificarea clară a candidatului.

Minoritar, s-a argumentat că, potrivit prevederilor art. 12 din Constituţia României, figura Eroului Naţional Avram Iancu nu se regăseşte printre simbolurile naţionale consacrate constituţional. De asemenea, având în vedere că petenta nu a demonstrat că deține un drept de exclusivitate asupra folosirii imaginii Eroului Naţional Avram Iancu, s-a susţinut că cererea sa nu poate fi avută în vedere.

La un eveniment organizat joi în Alba Iulia, liderul AUR, George Simion, a afirmat că formaţiunea sa l-a pus pe Avram Iancu pe afişele electorale din judeţul Alba deoarece acesta s-ar fi ridicat şi împotriva „fărădelegilor” actuale.

„Vor să înghiţim pe nemestecate alimentele lor pline de E-uri, să fim o biată colonie şi să consumăm numai ce ni se dă. Împotriva acestor fărădelegi, Avrămuţ Iancu, ‘Crăişorul munţilor’, ar fi ridicat pumnul şi l-ar fi pus în faţa furtunii. De aceea, în judeţul Alba, noi pe afişele electorale l-am pus pe Avram Iancu, pentru că vrem dreptate, acum, în 2024”, a spus liderul AUR.