Transgaz are proiecte de investiţii în cursul acestui an în valoare de 1,1 miliarde de euro, care vizează atingerea unor obiective nu numai de interes naţional, ci şi a unor obiective care sunt în beneficiul Uniunii Europene, a declarat prim-ministrul Ludovic Orban joi, după vizita la Societatea Naţională Transgaz.

„Transgaz are proiecte de investiţii în cursul acestui an în valoare de 1,1 miliarde de euro, proiecte de investiţii extrem de importante, care vizează atingerea unor obiective nu numai de interes naţional, ci şi unor obiective care sunt în beneficiul Uniunii Europene”, a afirmat Orban.

El a salutat finalizarea unui „proiect de suflet”, gazoductul Ungheni – Chişinău, care „va permite cetăţenilor Republicii Moldova să beneficieze de gazul românesc”.

Premierul a adăugat că Transgaz are „proiecte de dezvoltare extrem de importante de investiţii în exploatare”.

„Aici am să mă refer la proiectul de extindere a reţelei prin gazoductul Podişor – Tuzla, cu o lungime de 308 kilometri, care face legătura între zăcământul de gaz pentru care există licenţă de explorare şi exploatarea pentru consorţiul Exxon OMV, un zăcământ extrem de important, deci face legătura între zăcământul de gaz de la Marea Neagră şi conducta BRUA, gazoductul BRUA. Un proiect extrem de important, care reprezintă un angajament din partea noastră că susţinem această investiţie de începere a exploatării gazelor naturale la Marea Neagră, asigurând conectarea zăcămintelor de gaz într-un termen coordonat cu termenul începerii exploatării, cu, practic, reţeaua de transport europeană de gaz natural”, a mai declarat Ludovic Orban.

Transgaz, contract de împrumut de 360 milioane lei pentru proiectele sale

Amintim că, Compania Naţională de Transport al Gazelor Naturale Transgaz a semnat la sfârșitul lui octombrie un contract de împrumut de 360 milioane de lei cu Banca Comercială Română, pentru finanţarea a două dintre proiectele sale investiţionale.

Conform unui raport remis Bursei de Valori Bucureşti, împrumutul este destinat finanţării proiectului privind „Dezvoltări ale Sistemului National de Transport în zona de Nord Est a României (Oneşti – Gherăeşti – Leţcani)” şi celui pentru „Interconectarea Sistemului Naţional de Transport cu conducta de transport internaţional a gazelor naturale T1 şi reverse flow Isaccea Faza II (Oneşti – Siliştea)”, durata contractului fiind de 13 ani.