Compania Naţională de Transport al Gazelor Naturale Transgaz a semnat un contract de împrumut de 360 milioane de lei cu Banca Comercială Română, pentru finanţarea a două dintre proiectele sale investiţionale.

Conform unui raport remis Bursei de Valori Bucureşti, împrumutul este destinat finanţării proiectului privind „Dezvoltări ale Sistemului National de Transport în zona de Nord Est a României (Oneşti – Gherăeşti – Leţcani)” şi celui pentru „Interconectarea Sistemului Naţional de Transport cu conducta de transport internaţional a gazelor naturale T1 şi reverse flow Isaccea Faza II (Oneşti – Siliştea)”.

Contract pe 13 ani

Trebuie menționat că durata contractului este de 13 ani. Iar SNTGN Transgaz este unicul operator al Sistemului Naţional de Transport (SNT) al gazelor naturale, care asigură transportul a peste 90% din gazele naturale consumate în România.

Compania intenţionează să devină un operator recunoscut la nivel internaţional în domeniul transportului de gaze, lider pe piaţa energiei din regiune, cu un sistem naţional modern de transport al gazelor, integrat la nivel european şi cu un sistem de management competitiv, conform cu cele mai bune practici de guvernanţă corporativă, conform informaţiilor de pe site-ul societăţii.

SNTGN Transgaz deţine peste 13.350 km de conducte principale de transport şi conectări pentru alimentarea cu gaze, din care 370 km de conducte de transport internaţional gaze; 1.130 staţii de măsurare gaze; 4 staţii de măsurare gaze pentru transport internaţional; 7 staţii de măsurare a gazelor importate; 3 staţii de comprimare gaze cu o putere totală de 30 MW; 1.039 staţii de protecţie catodică, 58 staţii de vane/noduri tehnologice şi 902 de staţii de odorizare.

Prezenţă activă pe piaţa de capital din România

Începând cu anul 2008, TRANSGAZ este o prezenţă activă pe piaţa de capital din România, fiind listată la Bursa de Valori Bucureşti.

Statul român, prin Secretariatul General al Guvernului, deţine pachetul majoritar de acţiuni, respectiv 58,5097%.

În contextul în care Guvernul Orban face demersurile legislative astfel încât să poată vinde active ale companiilor de stat, Transgaz a fost pusă de mai multe voci din mass media pe lista companiilor deținute de stat care ar putea fi afectate de o astfel de inițiativă.