În contextul în care în această duminică sunt alegerile locale, premierul Ludovic Orban a fost întrebat miercuri, la Galați, cum răspunde solicitării făcute de europarlamentarul liberal Rareş Bogdan potrivit căreia ar trebui ca toţi membrii secţiilor de votare din ţară să fie testaţi.

Potrivit spuselor premierului, testarea tuturor membrilor secțiilor de votare din țară depășește capacitatea de testare de la nivel naţional, care înseamnă circa 32.000-33.000. Acesta a mai spus că este foarte pus în practică.

„Este foarte dificil de pus în practică. Am mai auzit astfel de solicitări. Deşi am crescut constant capacitatea de testare, ea este la nivel naţional de 32-33.000 de persoane.

Obligaţia centrelor de testare este aceea de a asigura testarea pentru cei aflaţi în situaţia de definiţie de caz, cei care au simptome, cei care au istoric de deplasare, cei care au participat la situaţii în care se puteau infecta cu coronavirus.

Fiind o capacitate mică, gândiţi-vă că în fiecare birou electoral de secţie de votare sunt aproximativ 11 reprezentanţi ai partidelor, înmulţiţi cu câteva zeci de mii de secţii de votare şi am ajunge la un număr foarte mare care ar depăşi capacitatea de testare.

Din acest motiv în ordinul comun şi în hotărârea de guvern am prevăzut nişte măsuri care să reducă la maximum riscul de răspândire”, a afirmat premierul Ludovic Orban.

Când se vor închide școlile pentru pregătirea alegerilor

Ministerul Educaţiei şi Cercetării transmite că activitatea didactică ce presupune prezenţa fizică a elevilor şi a cadrelor didactice din unităţile de învăţământ preuniversitar în care sunt organizate secţii de votare se suspendă în perioada 25 – 29 septembrie. În acest interval se va face şcoală, precizează MEC, însă cursurile se vor desfăşura exclusiv în sistem online.

“Activitatea didactică ce presupune prezenţa fizică a elevilor şi a cadrelor didactice din unităţile de învăţământ preuniversitar în care sunt organizate secţii de votare se suspendă în perioada 25 – 29 septembrie. Aceasta se va desfăşura exclusiv în sistem online.

Această decizie a fost aprobată de ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, printr-un ordin transmis spre publicare în Monitorul Oficial, în urma Hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nr. 46/2020”, precizează MEC.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin