Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, este de părere că lucrurile în Parlament nu se mișcă foarte greu. El susțin că de vină ar fi sabotajul, venit tocmai din partea membrilor Guvernului.

În același timp, liderul PNL a mai explicat faptul că a trecut legea de desființare a SIIJ, iar ministrul Justiției, Stelian Ion, fără să informeze pe nimeni, a cerut punct de vedere Comisiei de la Veneția și toată procedura parlamentară a fost oprită pentru a vedea care este poziția forului european.

El a mai adăugat că deși s-a convenit la o formă susținută de mai mulți membriii, Camera Deputaților a îngreunat procedura.

”Pe legea SIIJ lucrurile s-au întâmplat în felul următor: noi am convenit o formă pe care am și susținut-o, a trecut destul de greu la Camera Deputaților, după care, fără să ne spună, ministrul Justiției a sesizat Comisia de la Veneția. Nu poate nimeni să ne spună că ne mișcăm greu.

Ulterior, am decis să așteptăm punctul de vedere de la Comisia de la Veneția, iar imediat ce vine răspunsul vom convoca o ședință a coaliției pentru a conveni forma pe care o vom adopta și ulterior vom avea sesiune extraordinară la Senat”, a spus Ludovic Orban.

”Au fost alți factori”

Totodată, președintelei Camerei Deputaților a mai adăugat că adoptarea legii a fost influențată de anumiți factori care au ținut de puterea executivă și nicidecum de Parlament.

”Repet, nu noi am tergiversat adoptarea legii, au fost alți factori care au ținut de puterea executivă, nu de Parlament.”, a mai  spus Ludovic Orban.

Amintim faptul că în urmă cu câteva zile, ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a declarat că desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) trebuia să fie deja istorie. Totodată, el a făcut referire și la legile Justiției, dar și la alte capitole, despre care trebuiau deja începute discuții.

„Mi-aş fi dorit mult mai mult, spre exemplu, astăzi, Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie ar fi trebuit să fie deja istorie. De asemenea, legile Justiţiei era bine dacă ar fi fost în Parlament şi deja începea discuţia.

Sunt multe capitole care ar fi putut sta mai bine, dar am avut un raport MCV de curând, este o oglindă obiectivă, o oglindă fidelă a ceea ce se întâmpă în Justiţie şi ne arată că suntem pe drumul cel bun, că trebuie să continuăm în direcţia aceasta, ferm, şi fără să ne abatem de la promisiunile pe care le-am făcut la început, fără să ne abatem de la a respecta recomandările din partea Comisiei Europene, de a respecta avizele Comisiei de la Veneţia şi aşa mai departe”, a declarat Stelian Ion, la Digi24, duminică seara.