Ministrul Justiției vine cu o modificare legislativă. Încălcarea deciziilor CJUE ar putea fi considerată abatere disciplinară

În cadrul conferinței de presă de la Palatul Victoria, ministrul Justiției a fost întrebat dacă sunt lovite de nulitate actele emise în perioada interimatului de către inspectorului-şef al Inspecţiei Judiciare, Lucian Netejoru. Acesta a răspuns că subiectul este unul în care instanțele de judecată își vor spune cuvântul, indiferent de părerea unui ministru.

„Este o chestiune asupra căreia, indiferent de părerea unui ministru, fie el şi al justiţiei, instanţele de judecată îşi vor spune punctul de vedere şi vor da soluţiile, aşa încât am aşteptat de la instanţele judecătoreşti să dea soluţii corecte şi să exprime în soluţii ceea ce am învăţat cu toţii la Facultatea de Drept, şi anume, să dea prioritate dreptului Uniunii Europene acolo unde este cazul şi acolo unde ne-am obligat prin tratate să facem acest lucru. Deci prevalenţa dreptului Uniunii Europene este de necontestat şi lucrul ăsta evident că ar trebui să se reflecte şi în hotărârile judecătoreşti, cu nuanţările… Bineînţeles, nu voi intra în foarte multe detalii.”, spune Stelian Ion.

”O chestiune de nuanță foarte importantă”

Ministrul Stelian Ion a precizat că ca în vedere o viitoare modificare legislativă care prevede că încălcarea deciziilor CJUE de către magistraţi ar putea fi considerată abatere disciplinară.

”Ce este important însă – şi am în vedere pentru o viitoare modificare legislativă – este ca în momentul în care se verifică conduita judecătorilor, să se raporteze această conduită nu doar la aplicarea deciziilor Curţii Constituţionale, spre exemplu, ci şi la aplicarea deciziilor CJUE, aşa încât să constituie, poate, abateri disciplinare nu doar încălcarea deciziilor Curţii Constituţionale, ci şi încălcarea unor decizii CJUE. Este o chestiune de nuanţă foarte importantă, însă, care trebuie exprimată”, a precizat ministrul.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin