Este lovitură uriașă înregistrată în anul 2021. Activităţile ilegale cu criptomonede au atins un nivel record, în funcţie de valoare. Potrivit unui blog al firmei de analiză blockchain Chainalysis, publicat joi, adresele ilicite primind 14 miliarde de dolari în monede digitale, în creştere cu 79% faţă de 7,8 miliarde de dolari în 2020, informează Reuters.

La începutul anului 2022, Chainalysis a declarat că adresele ilicite dețin deja criptomonede în valoare de peste 10 miliarde de dolari, cea mai mare parte fiind deținută de portofele asociate cu furtul de criptomonede. Adresele ilicite sunt definite ca portofele legate de activităţi criminale, cum ar fi ransomware, scheme Ponzi şi escrocherii.

Ponderea activităţilor ilicite din volumul total al tranzacţiilor cripto a rămas scăzută, la doar 0,15% în 2021. Volumul total al tranzacţiilor a urcat la 15.800 mii de miliarde de dolari anul trecut, fiind mai mari cu peste 550% faţă de nivelul din 2020. Chainalysis a arătat că ponderea de 0,15% ar putea creşte în continuare, firma identificând mai multe adrese legate de tranzacţii ilegale pe care le încorporează în volumul total.

Ce presupune folosirea ilegală a criptomonedelor

Raportul realizat de Chainalysis afirmă că 0,34% din tranzacţiile cripto din 2020 au fost asociate cu activităţi ilegale, iar ponderea a urcat la 0,62%.

”Folosirea ilegală a criptomonedelor creează impedimente uriaşe pentru adoptarea acestora, creşte probabilitatea impunerii de restricţii de către guverne şi, cel mai rău, victimizează oameni nevinovaţi din întreaga lume”, a spus Chainalysis.

Totuşi, tendinţa de bază sugerează că, cu excepţia anului 2019 – un an extrem de anormal pentru criminalitatea cripto, în mare parte din cauza schemei de mai multe miliarde de dolari PlusToken Ponzi – criminalitatea a devenit o mică parte a lumii criptomonedelor.

Furturi uriașe de criptomonede

Conform sursei citate, raportul mai arată că ascensiunea finanțelor descentralizate, sau DeFi, care facilitează împrumuturile denominate în cripto-monede în afara sistemului bancar tradițional, a fost un factor important în creșterea numărului de fonduri furate și a escrocheriilor.

În 2020, mai puțin de 162 de milioane de dolari de criptomonede au fost furate de pe platformele DeFi, ceea ce reprezintă 31% din suma totală furată în anul respectiv. Aceasta a reprezentat o creștere de 335% față de totalul furat de pe platformele DeFi în 2019. În 2021, această cifră a crescut cu încă 1.330%, ajungând la 2,3 miliarde de dolari, potrivit Chainalysis. Volumul tranzacțiilor DeFi a crescut cu 912% în 2021, iar Chainalysis a spus că câștigurile supradimensionate pe token-uri descentralizate precum Shiba Inu au împins investitorii să speculeze pe token-uri DeFi.

„Creșterea numărului de infracțiuni legate de DeFi este un exemplu al modului în care infractorii exploatează adesea noile tehnologii”, a declarat Kim Grauer, șef de cercetare la Chainalysis, într-un e-mail pentru Reuters.