Joe Biden a cerut verificarea companiilor de petrol și gaze. Președintele SUA crede că ar fi vorba despre activități ilegale

Miercuri, președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, i-a cerut Linei Khan, președintele Comisiei Federale pentru Comerț (FTC), să verifice companiile de petrol și gaze dar și rolul acestora în majorarea prețurilor la carburanți. Locuitorul de la Casa Albă sugerează că ar putea fi vorba despre activități ilegale.

Presa de peste ocean mai spune că președintele Statelor Unite ale Americii este surprins de faptul că americanii sunt nevoiți să plătească mai mulți bani pentru carburanți, în timp ce prețurile din indsutria de profil sunt în scădere.

Joe Biden a declarat că în ultima lună, prețul benzinei nerafinate a scăzut cu cinci procente, în timp ce prețurile la pompă au crescut cu trei procente.

„De obicei, preţurile la pompă corespund cu fluctuaţiile preţurilor la benzina nerafinată. Dar, în ultima lună, preţul benzinei nerafinate a scăzut cu peste 5%, iar preţurile la pompă au crescut cu 3%”, a declarat președintele SUA, Joe Biden, citat de site-ul Politico.com.

Locatarul de la Casa Albă mai spune că nu acceptă ca americanii care lucrează din greu să scoată mai mulți bani din buzunar pentru carburant din cauza comportamentelor neconcurențiale.

„Nu accept ca americanii care muncesc din greu să plătească mai mult pe benzină din cauza comportamentelor neconcurenţiale sau a potenţialelor activităţi ilegale. Comisia Federală pentru Comerţ trebuie să utilizeze toate instrumentele de care dispune dacă depistează vreo neregulă”, a subliniat Joe Biden.

Ce se întâmplă cu prețurile carburanților în România

Prețul motorinei din țară este mai mare ca niciodată! După o creștere continuă în ultimele luni ale acestui an, în momentul de față un litru de motorină se învârte în jurul sumei de 6,39 lei, potrivit peco-online.

Românii au parte de un sentiment de déjà vu. Nu este pentru prima dată când șoferii din România se confruntă cu un astfel de preț la carburant. Potrivit unui raport al Ziarului Financiar, românii s-au mai întâlnit cu o situație asemănătoare cu șapte ani în urmă. În anul 2014, un litru de motorină înregistra o valoare de 6,36 lei.

În comparație cu luna septembrie, în prezent, prețul mediu al unui litru de motorină a crescut cu aproape 10%. Mai exact, 8.7%. După un calcul simplu, acest lucru înseamnă că pentru aș face plinul, șoferii din țară trebuie să achite cu 25,5 lei mai mult.

În comparație cu luna septembrie, în prezent, prețul mediu al unui litru de motorină a crescut cu aproape 10%. Mai exact, 8.7%. După un calcul simplu, acest lucru înseamnă că pentru aș face plinul, șoferii din țară trebuie să achite cu 25,5 lei mai mult.

Cele mai mici prețuri la benzină, motorină și GPL din marile orașe sunt asemănătoare cu prețurile din București. Astfel că în Timișoara un litru de benzină constă 6,23 lei, unul de motorină 6,32, iar un litru de GLP 3,29 lei.

În Cluj Napoca avem 6,22 lei litrul de benzină, 6.27 litrul de motorină și 3,28 lei litrul de GPL.

În Iași, moldovenii scot din portofel 6,24 lei pentru litrul de benzină, 6,30 lei pentru litrul de motorină și 3,29 pentru litrul de GPL.

Constănțenii achită 6,25 lei pe litrul de benzină, 6,28 lei pe litrul de motorină și 2,80 lei pe litrul de GPL.