Majorarea prețurilor la carburanți este investigată de Consiliul Concurenței. S-au dat amenzi de 3,7 milioane euro

Așadar, Consiliul Concurenței solicită informații și documente tuturor operatorilor implicați, dar și opinii ale autorităților publice cu atribuții în domeniu.

Mai mult, autoritatea de concurență este atentă și la comercializarea carburanților atât angro, cât și cu amănuntul.

Au fost date amenzi de 3,7 milioane euro

În acest context, au fost sancționate 3 companii din domeniul comercializării angro de carburanţi cu amenzi totale de 3,7 milioane euro pentru participarea la o înţelegere anticoncurenţială, constând în fixarea preţurilor, discounturilor şi adaosurilor comerciale, împărţirea clienţilor şi a surselor de aprovizionare.

Totodată, autoritatea de concurență a sancționat şase companii petroliere cu amendă de 205 milioane euro pentru încheierea unei înţelegeri anticoncurenţiale. Companiile respective sunt OMV Petrom SA, OMV Petrom Marketing, Rompetrol Downstream SRL, Mol Romania Petroleum Products SRL, ENI Romania SRL și Lukoil Romania SRL.

Consiliul Concurenței a câștigat procesele cu toate companiile petroliere care au fost amendate și care au contestat decizia autorității, instanța confirmând încălcarea legii concurenței.

De asemenea, autoritatea de concurenţă a lansat aplicaţia Monitorul preţurilor pentru carburanţi, care afişează preţurile pentru toate tipurile de carburanţi (benzină şi motorină) practicate în reţelele OMV, Petrom, Rompetrol, Mol, Lukoil, Socar şi Gazprom din întreaga ţară. Scopul aplicației este să stimuleze concurenţa pe piaţa comercializării carburanţilor.

Ce arată datele din Monitorul Preţurilor la carburanţi?

În ziua de 8 octombrie, preţul benzinei premium a depăşit 7 lei pe litru la pompă, cu 40% mai mult decât anul trecut, când un litru de carburant costa sub 5 lei, conform datelor din Monitorul Preţurilor la carburanţi.

Trebuie menționat că cele mai mari preţuri, respectiv 7,09 lei pe litru, au fost înregistrate în benzinăriile OMV şi Gazprom. De asemenea, Rompetrol avea un preţ de 7,07 lei pe litru pentru motorina premium.

La capitolul benzină standard, Gazprom a fost cel mai scump, cu 6,5 lei pe litru, urmat de OMV şi Rompetrol, cu 6,49 lei.