PSD aruncă bomba! PNRR-ul României este pus în pericol! Este aproape imposibil

În comunicatul de presă trimis de către europarlamentarul social-democrat Victor Negrescu este precizat că decizia PNL-ului de a forma un guvern minoritar pune în pericol realizarea PNRR-ului României. Acesta a amintit că potrivit înţelegerii cu instituţiile europene, guvernul trebuie să modifice de urgenţă Ordonanţa care reglementează modul de funcţionare şi implementare al PNRR, să adopte procedurile legale privind atragerea împrumutului şi să prezinte un plan privind cheltuirea avansului, ceea ce nu se poate face cu un guvern interimar.

”Decizia PNL privind guvernarea minoritară pune în pericol realizarea PNRR. Mai exact, conform celor agreate cu instituţiile europene, guvernul trebuie să modifice de urgenţă ordonanţa care reglementează modul de funcţionare şi implementare al PNRR, să adopte procedurile legale privind atragerea împrumutului şi să prezinte un plan privind cheltuirea avansului”, a spus Negrescu.

Un guvern minoritar nu le poate realiza

Europarlamentarul mai spune că ”nimic din toate acestea nu au fost făcute, iar realizarea lor de către un guvern minoritar este aproape imposibilă”.

”Este tot mai evident că reformele asumate prin PNRR nu pot fi nici ele realizate în termenele date. De la calendarul privind finalizarea procedurilor de achiziţii pentru autostrăzi până la schimbarea legii pensiilor, PNRR-ul realizat de PNL şi USR reprezintă o listă nerealistă de obiective, care nu au fost discutate cu nimeni şi care nu pot fi realizate fără susţinere parlamentară, cu care cele două partide riscă să îngroape România în datorii. Reamintesc faptul că, în absenţa îndeplinirii reformelor asumate, PNRR-ul poate fi blocat”, a afirmat Victor Negrescu.

De ce are nevoie țara

În comunicatul de presă trimis de către acesta, europarlamentarul mai spune ”ţara are nevoie de un Guvern care beneficiază de o majoritate parlamentară largă dar care nu poate fi garantată de actuala decizie adoptată de PNL”.

În cursul zilei de joi, Florin Cîțu a anunțat că PNRR-ul României a fost aprobat de către Comisia Europeană. Fostul premier a făcut anunțul la întâlnirea Consiliului ECOFIN, care a avut loc în format online. La finalul întâlnirii, Florin Cîțu a venit cu vestea cea mare, punctând faptul că „nu au fost întrebări şi nici observaţii” despre PNRR. În acest context, urmează să aibă loc implementarea iar în decembrie ar trebui să avem banii.

„A fost o ședință ECOFIN mai scurtă ca de obicei. Partea bună e că nu au fost întrebări, nici observații la PNRR-ul României. A fost o prezentare a ministrului Finanțelor. A fost o prezentare foarte scurtă.

Gata. Tot ceea ce ținea de Comisia Europeană a fost făcut, acum este pe umerii noștri. Urmează implementarea PNRR și ar trebui ca în decembrie să avem primii bani din PNRR. Ordonanța este deja dată, trebuie să dăm un HG. Unele acte se pot face în Parlament, dacă n-o să avem Guvern, printr-un proiect de lege. Nu este nicio problemă”, a declarat Florin Cîțu.