Sondajul a fost realizat în perioada 17 – 26 octombrie 2021, pe o populație adultă, neinstituționalizată a României. Au participat 900 de subiecți, eșantionul fiind probabilist, aleator simplu. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), marja de eroare fiind de 3,2 pentru un nivel de încredere de 95%.

Sondajul realizat de Avangarde arată că, dacă duminica viitoare ar fi alegeri parlamentare, 40% dintre români ar vota cu PSD, 17% ar vota cu PNL, 14% ar vota cu AUR, 13% ar vota cu USR și 5% ar vota cu UDMR.

Încrederea în politicienii români

Celor care au participat la sondaj li s-a citit o listă cu politicieni și cu personalități din România, respondenții fiind invitați să spună ce părere au despre fiecare în parte.

Pe primul loc se află deputatul social-democrat Alexandru Rafila, despre care un procentaj de 30% dintre români spun că au o părere bună, 47% au o părere prostă, în timp ce 21% au preferat să nu răspundă. Alexandru Rafila a atins maxima de popularitate în sondajele din luna aprilie 2021, apoi a scăzut ușor. În septembrie 2021, acesta a urcat din nou în sondaje, însă datele arată o ușoară scădere.

Pe locul al doilea se află liderul PSD, Marcel Ciolacu. 25% dintre respondenți spun că au o părere bună despre acesta, 54% dintre aceștia spun că au o părere proastă, în timp ce 20% au preferat să nu răspundă. Cu toate că a înregistrat o scădere în sondeje în luna iulie 2021, liderul PSD a reușit să se redrezese în sondajele care au urmat.

Emil Boc, primarul din Cluj-Napoca se află pe locul trei. Despre acesta 24% dintre respondenți spun că au o părere bună, 55% dintre aceștia spun că au o părere proastă, în timp ce 21% au preferat să nu răspunsă.

Despre Raed Arafat, secretarul de stat în cadrul MAI și șeful DSU, 23% au o părere bună, 59% au o părere proastă și 18% au preferat să nu răspundă.

Șeful statului, Klaus Iohannis s-a clasat după George Simion. 14% dintre respondenți au o părere bună despre el, în timp ce 70% au o părere proastă. Președintele a înregistrat cea mai bruscă scădere din acest an în ceea ce privește încrederea românilor.

Florin Cîțu se află pe ultimul loc, având în vedere că doar 7% dintre români mai au o părere bună despre acesta, în timp ce 74% au o părere proastă. Fostul șef al Executivului este într-o cădere constantă în sondeje începând din luna mai a acestui an.

Întregul sondaj poate fi consultat aici. RAPORT NATIONAL - OCTOMBRIE 2021 AVANGARDE
.