Un proiect de ordonanţă de urgenţă de desfiinţare a Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989 a fost introdus, luni, pe ordinea de zi a şedinţei Guvernului.

Secretarul general al Guvernului, Antonel Tănase, a propus, la începutul şedinţei, introducerea pe ordinea de zi a proiectului de OUG pentru desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, condus de fostul preşedinte Ion Iliescu.

Premierul Ludovic Orban a aprobat această solicitare, scrie Agerpres.

IRRD, o instituţie care a generat numeroase controverse

Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989 (IRRD) este o instituție înființată prin Legea 556/2004 cu scopul de a cerceta istoria revoluției române din 1989. Conducerea IRRD este asigurată de un „Colegiu Național” alcătuit din personalități reprezentative ale Revoluției române, avându-l drept preşedinte pe Ion Iliescu, iar director-general pe Gelu Voican Voiculescu. Legea nu prevede vreun termen pentru mandatul Colegiului Național, membrii acestuia fiind numiți pe viață. Finanțarea IRRD este asigurată mai ales din bugetul de stat al României, ca un subcapitol al bugetului Senatului (art. 8 din Legea 556/2004). O parte relativ insignifiantă a veniturilor institutului o reprezintă veniturile proprii, potrivit Wikipedia.

În luna septembrie, Ion Iliescu se plângea către premierul de atunci, Viorica Dăncilă, că Institutul a rămas fără bani din cauza rectificării bugetare şi cerea să primească fonduri în valoare de peste 830.000 de lei.

Cel mai recent scandal în care a fost implicat IRRD a avut loc chiar în urmă cu câteva zile. Pe data de 22 decembrie, Institutul urma să organizeze un concert drept omagiu adus victimelor Revoluţiei din 1989. După ce mai multe voci au criticat iniţiativa, considerând-o un afront adus celor care s-au jertfit pentru libertate, iar unii artişti, precum Andra sau trupa Vunk, au anunţat că nu vor mai participa, evenimentul a fost în cele din urmă anulat.