Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989, condus de fostul preşedinte Ion Iliescu, i se plânge premierului Viorica Dăncilă că nu mai are bani. Potrivit unui document înaintat prim-ministrului, la rectificarea bugetară s-au tăiat fonduri de peste 770.000 de lei, iar IRRD nu mai poate organiza acum aniversarea a 30 de ani de la „Victoria Revoluției Române din Decembrie 1989”. Institutul condus de Ion Iliescu ar vrea să primească fonduri în valoare de 831.746 de lei să acopere cheltuielile, potrivit Ştiripesurse.

„Doamnă Viorica DĂNCILĂ – Prim ministru al României, va rugăm să ne acordați tot sprijinul pentru a recupera sumele de care avem nevoie pentru Comemorarea Eroilor Martiri și marcarea cum se cuvine a celor 30 de ani de la Victoriei Revoluției Române din Decembrie 1989”, se arată într-o adresă a IRRD, semnată în locul lui Iliescu de directorul general Gelu Voican Voiculescu.

Printre altele, institutul condus încă de la înființare de Ion Iliescu, vrea să tipărească albume foto de câte 184 de pagini, să organizeze un simpozion la care să invite zeci de străini, inclusiv ziariști, să organizeze un concert la Ateneul Român, un film documentar de 50-60 minute în format HD, care să cuprindă mărturii şi imagini de la izbucnirea revoluției în Timișoara, dar și o expoziție foto și un muzeu virtual. În total, peste 1,1 milioane de lei.

Potrivit legii, Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989 „are ca obiect de activitate analiza ştiinţifică a premiselor, desfăşurării şi efectelor – în plan politic, economic şi social – ale Revoluţiei române din decembrie 1989, în scopul realizării unei imagini documentate, obiective şi cuprinzătoare asupra acestui eveniment cardinal din istoria contemporană a ţării noastre”.