Documente explozive despre România, desecretizate de agenția americană de inteligence – CIA, cofirmă faptul că Securitatea a tras în populație la Revoluția din 1989.

Noua Putere

Mai mult decât atât, analizele CIA de la acea vreme, desecretizate recent de agenția americană de informație, arată că Securitatea nu a apărat doar regimul lui Nicolae Ceaușescu, ci a fost la un pas de a fi chemată să desfășoare acțiuni de reprimare a protestelor împotriva FSN-ului condus de Ion Iliescu.

”Continuarea demonstraţiilor antiregim împinge Frontul Salvării Naţionale (FSN), aflat la putere, să recurgă la susţinerea necruţătoarei foste poliţii politice a lui Ceauşescu”, se arată într-un raport CIA, datat 30 ianuarie 1990, care avea titlul ”România: Securitatea revine”.

Telefonul către Moscova

”Preşedintele Iliescu a admis (…) că situaţia politică este instabilă, avertizând că s-ar instala anarhia dacă s-ar prăbuşi guvernul provizoriu”, se menționează într-un alt  document CIA, datat 27 ianuarie 1990.

Dezvăluiri ulterioare Evenimentelor din 1989 au arătat faptul că Ion Iliescu era pregătit inclusiv de scenariul în care solicita ajutorul Moscovei, în lupta pentru putere creată. Astfel, în data de 27 decembrie 1989, el ar fi dat primul telefon către factorii de decizie din URSS.

Reactivarea Securității

Conform CIA, temuta forță de represiune anti-democratică a regimului Ceaușescu se pregătea să intervină și în 1990, când așa-zisul regim democratic fusese instaurat.

”Actualul profil redus menţinut de Securitate probabil se va schimba dacă, după cum este probabil, FSN va continua să fie vizat de atacuri din cauza susţinerii cu jumătate de măsură a reformelor democratice”, se arată în documentele CIA.

Demonstrații violente

”Implicarea personalului Securităţii în limitarea protestelor amplifică mult probabilitatea ca demonstraţiile antiguvernamentale să devină violente. Aşa cum s-a întâmplat în timpul înlăturării lui Ceauşescu, armata română ar putea juca un rol-cheie în supravieţuirea FSN”, avertiza documentul CIA din 30 ianuarie 1990.

De menționat faptul că încă din luna noiembrie, analiștii americani anticipau corect că dictatura lui Ceaușescu nu va supraviețui și că schimbările ar putea fi însoțite de violență.

Raport declasificat parțial

”Îndată ce Ceaușescu va ieși din peisaj, schimbări majore ar putea să urmeze rapid, însoțite posibil de violență. Deteriorarea economică și frustrarea oamenilor, create de aceste politici rigide, înseamnă că dictatura sa probabil că nu va supraviețui- 18 noiembrie”, se arată în documentele CIA desecretizate.

Trebuie făcută precizarea că unele părţi ale raportului rămân clasificate.